Vedra starica

Umrla poznata hercegovačka baka Olga, tvorac čuvene rakije

U Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, tko god je prolazio ovom putnom dionicom kupovao je ovaj bakin eliksir života i dugovječnosti...
Lifestyle / Flash | 22. 10. 2023. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trebinjskom selu Veličani je u 86. godini života preminula baka Olga Ćuk, tvorac čuvene babine rakije, koju je sama spravljala od hercegovačkog ljekovitog bilja i prodavala godinama na štandu ispred svoje kuće, na magistralnom putu Trebinje - Ljubinje.

U Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, tko god je prolazio ovom putnom dionicom kupovao je ovaj bakin eliksir života i dugovječnosti, koji je, prema njenom kazivanju, i ona sama pila i doživjela duboku starost.

Sa bakom Olgom neće nestati njena rakija jer je recept prenijela, kako je ranije pričala, na svoju snahu Svetlanu, ali neće nestati ni suhih smokava, lozove rakije i drugih hercegovačkih đakonija jer imanje održavaju njena dva sina Manojlo i Neđo, prenose Nezavisne novine.

"Sve dok pijem ovu rakiju i radim i u polju i u kući ja sam zdrava", govorila je prije nekoliko godina baka Olga.

Ova vedra starica je kao dijete preživjela i strahote rata ali je vedrina do zadnjih dana života nije napuštala. Baka Olga će biti sahranjena u svome selu Veličani sutra, tamo gdje je, kako je govorila, 'nikla i svikla'.

Kopirati
Drag cursor here to close