Veličanstvene mačke

Ugrožena vrsta: Broj tigrova porastao za trećinu

Lifestyle / Flash | 20. 01. 2015. u 18:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijem popisu, broj tigrova u Indiji porastao je gotovo za trećinu, priopćile su danas indijske vlasti. Indija je tako postala zemlja s najvećom populacijom ovih veličanstvenih mačaka koje spadaju u red ugroženih vrsta.

''Broj tigrova u divljini u Indiji od 2010. do 2014. porastao od 1.706 do 2.226, što je porast od 30,5 posto'', priopćio je tamošnji ministar okoliša i šuma Prakash Javadekar, ove ohrabrujuće podatke o očuvanju vrste, prenosi Srna.

"U trenutku kada globalnoj populaciji tigrova prijeti izumiranje, ohrabruje saznanje da broj tigrova u Indiji raste. Sada imamo 2226 tigrova u 47 rezervata, dok smo 2010. imali tek 1700 jedinki. To je veliko postignuće", kazao je indijski ministar okoliša i šuma, podsjećajući kako je prije samo deset godina situacija bila sasvim drugačija.

Dobri rezultati postignuti su zahvaljujući modernim metodologijama zaštite i praćenja prirodnih staništa tigrova u 18 indijskih država. Porastu broja tigrova pridonijela je bolja zaštita tih životinja koje se u rezervatima osjećaju sigurnije pa se češće pare, ocijenila je Nacionalna uprava za očuvanje tigrova, javlja Fena.

"Ovi rezultati potvrđuju da se više od polovine svjetske populacije tigrova nalazi u Indiji", rekao je Ravi Sing, generalni tajnik i predsjednik indijskog ogranka Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Na početku 20. stoljeća, u Indiji je živjelo oko 40.000 tigrova, ali je zbog lovokrađe i sužavanja staništa njihov broj u proteklih 100 godina drastično opao, dovodeći u opasnost samo preživljavanje ovih životinja.

Kopirati
Drag cursor here to close