Nisu se mogli vratiti u more

Uginuli: 145 dupina nasukalo se na Novom Zelandu

Kitovi i dupini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabežljivci.
Lifestyle / Flash | 26. 11. 2018. u 10:28 Bljesak.info
Dupini se nasukali na obali

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jato od 145 bjeloleđih dupina nasukalo se na obalu otoka Stewart na Novom Zelandu, svi pripadnici jata su uginuli, javlja BBC.

Nasukana tijela životinja uočio je u subotu navečer čovjek koji se odlučio prošetati plažom Mason Bay.

Vlasti su objavile kako je polovica dupina umrla te noći, a da su ostale dupine morali uspavati jer ih se nije moglo spasiti.

"Vjerojatnost uspješnog vraćanja dupina u more bila je iznimno mala", rekao je Ren Leppens iz lokalnog odjela Department of Conservation (DOC), čija je funkcija očuvanje povijesne i prirodne baštine Novog Zelanda, prenosi Index.

"Nasukali su se na udaljenoj lokaciji, već su umirali, a nama nedostaje zaposlenika. Najbolje što smo mogli za njih učiniti je eutanazirati ih. No to je uvijek, uvijek jako teška odluka", dodao je.

U izvješću DOC-a je navedeno kako se na Novom Zelandu često nasuču kitovi i dupini, u prosjeku 85 puta godišnje. Ipak, najčešće se radi o jednom pripadniku te vrste, a ne o cijelom jatu.

Kitovi i dupini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabežljivci.

Kopirati
Drag cursor here to close