STOP NASILJU

Učenici ružičastim majicama ukazali na problem vršnjačkog nasilja

Lifestyle / Flash | 24. 02. 2016. u 13:28 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih i srednjih škola Mostara danas su na Španjolskome trgu UNICEF-ovom himnom "Ne rugaj se" te recitacijama i plesom prvi put obilježili Dan ružičastih majica.

Obilježavanje Dana ružičastih majica pokrenulo je Vijeće učenika Srednje ekonomske škole Joze Martinovića, a onda su je podržale i ostale škole u Mostaru, među kojima i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama.

Plesom i recitacijama obilježen Dan ružičastih majica

Po riječima Antonije Mustapić, pedagoginje u Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića, u školama postoji tzv. protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama koji uz definiciju nasilja propisuje i obveze nadležnih državnih tijela, odnosno odgojno- obrazovne ustanove, centra za socijalnu skrb i policije kao i načine suradnje tih tijela.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se obilježava zadnje srijede u veljači, program je prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u Kanadi u znak prosvjeda na incident koji se dogodio u školi Nova Scotija. Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti, kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

Također je ustvrdila kako nastavno osoblje ulaže maksimalan trud u edukaciju u prevenciji nasilja, kao i u komunikaciju s djecom.

U ovu akciju uključila se i Srednja Medicinskoj školi Sestara milosrdnica na inicijativu učenica četvrtog razreda Nikoline i Martine.

Na ovo su se odlučile nakon što je jedna od njih izgubila prijatelja koji je smrtno stradao u nesretnom slučaju koji je Mostar potresao prije dva mjeseca.

Tada je maloljetni M.T. (1999) nožem usmrtio Đanija Balića (1993). Nikolina je taj dan izgubila prijatelja i odlučila kako se nešto mora promijeniti po pitanju nasilja.

''Dok ne osjetimo na svojoj koži ovaj problem nasilja, nećemo ništa poduzeti. Zatvaramo oči, a problem iz dana u dan raste'', rekla je Nikolina za Bljesak.info.

U početku nisu znale hoće li bit prihvaćene od škole i učenika, ali su dobili bezrezervnu podršku od svih učenika i profesora, a najviše im je pomogla pedagogica.

Djecu je potrebno odgajati u ljubavi i miru

Učenice žele potaknuti mladež, roditelje, škole i profesore, da nasilje definitivno nije dio ovog naroda, i da se nasiljem ništa ne može promijeniti. Kažu da smo narod koji ne gleda svoje živote i da se najviše bavimo tuđim, a na slučajeve vršnjačkog nasilja zatvaramo oči i okrećemo glavu.

Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.

''Mi jesmo država sa tri naroda, tri vjere, ali u svima nama se kriju srca željna ljubavi i sreće. Mi ne trebamo čitati, ni gledati da mladi svako malo gube svoje živote radi nasilja, i zato molimo roditelje, učenike i mladež da se zauzmu, da progledaju svojim srcima i shvate da ovo može prestati, jer mi smo ti koji potiču nasilje, dopuštaju i jedini koji mogu ovo zaustaviti. Zato molimo roditelje da potaknu i odgajaju svoju djecu u ljubavi i miru, mladež da bude vesela, pametna i razumna i da vole jedni drugi bez obzira bili oni Bošnjaci, Srbi ili Hrvati bili oni crni ili bijeli, siromašni ili bogati'', rekla je Nikolina.

''Molimo profesore da uče i potaknu djecu na društveni rad, na ljubav i zajedništvo, da primjete i poduzmu nešto kad vide da je neko izvan cijeline. Borite se i preferirajte mir jer nikad ne znate kad će vas ili nekoga vašeg ovo zadesiti. Mi smo one koje neće o ovome šutiti i mi smo one koje će se boriti, i nije nas stid tražiti ljubav mir sreću prijateljstvo i zajedništvo. Nemamo pravo ne primjetiti nasilje i ostati slijepi i pristati da ono ostane iza zatvorenih vrata'', rekle su za Bljesak.info Nikolina i Martina.

Dilberović: Prevencija ključna u rješavanju vršnjačkog nasilja

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je prisustvovala obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja ''Dan ružičastih majica'' ispred sarajevske Katedrale.

U obraćanju novinarima istakla da se o vršnjačkom nasilju nije ozbiljno razgovaralo te da je u tom pogledu zakazala i društvena zajednica.

Dodala je da je nakon samoubojstva četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca resorno ministarstvo organiziralo koordinaciju s kantonalnim ministarstvima.

''Nažalost, nisu se svi ministri odazvali, te ćemo nastojati s njima razviti suradnju'', rekla je ministrica Dilberović.

U rješavanju problema vršnjačkog nasilja treba raditi, po njenim riječima, prije svega na prevenciji, za što će u ovogodišnjem proračunu biti izdvojena sredstva.


 

 

Kopirati
Drag cursor here to close