5 dana bez ekrana

U Stocu održan edukativno-zabavni kamp bez ekrana

Sudionici su jedan dan proveli u Neumu gdje su iskoristili vrijeme za kupanje i zabavu.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2023. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna biblioteka Mostar u suradnji s Udruženjem mladih NEOS i Nastavničkim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić uspješno realizirala prvi kamp ''5 dana bez ekrana'' u Stocu u kojem je sudjelovalo 15 osnovnoškolaca iz Mostara koji su 5 dana ostavili svoje telefone kod kuće.

Narodna biblioteka Mostar pokrenula je projekt ''5 dana bez ekrana'' koji targetira mlade koji prekomjerno koriste ekrane a prvenstveno mobilne telefone i računarske igrice koje negativno utječu na psihofizički razvoj. ''Zanimanje za kamp veliko zaprimili više od stotinu prijava, već naredni tjedan krećemo sa drugom grupom'' istaknuli su organizatori.

Kamp se održao u Stocu gdje su sudionici boravili, stjecali znanja, vještine i natjecali se u sportskom izazovu. Sudionici su jedan dan proveli u Neumu gdje su iskoristili vrijeme za kupanje i zabavu.

Foto: PR / Kamp pod nazivom 5 dana bez ekrana održan u Stocu

''Potreba za ovakvim projektima je evidentna naročito kada pogledamo istraživanja koja govore da mladi u prosjeku provode 5 sati dnevno uz ekrane a kod nekih je vrijeme provedeno za ekranima i mnogo duže. Kao posljedica prekomjernog korištenja ekrana javlja se smanjena kreativnost, radoznalost, zainteresiranost za sticanjem novih znanja i vještina, kritičko promišljanje i manjak samopoštovanja i samopouzdanja što dođe do izražaja tek kasnije'', istaknuli su organizatori.

Povratne informacije koje su mladi podijelili s organizatorima su ohrabrujuće, te su istaknuli da je moguće provoditi vrijeme bez ekrana i da se osjećaju mnogo odmornije i produktivnije te da uživaju provodeći vrijeme u druženju i zabavi sa svojim vršnjacima. Neki su dodali i da su im ovo bilo 5 najboljih dana u životu.

Program projekta kreiran je u suradnji s profesorima Nastavničkog fakulteta UNMO koji su vodili stručne edukativne radionice s mladima i roditeljima na posljednjoj radionici koja se održala u Mostaru.

Foto: PR / Kamp pod nazivom 5 dana bez ekrana održan u Stocu

Na posljednjoj radionici sudionici su imali zajedničku radionicu s roditeljima gdje su roditelji podijelili svoje bojazni o korištenju ekrana te su svjesni koliko negativno utječu na psihofizički razvoj njihove djece. Roditelji su dobili preporuke/smjernice za pravilno korištenje mobilnih uređaja te kako da postignu dogovor sa svojom djecom.

Projekt se nastavlja 10. srpnja 2023. godine kada počinje druga grupa, termin treće grupe bit će poznat naknadno. Svi zainteresirani roditelji mogu se dodatno informirati putem e-maila: [email protected] ili na broj: 036 551-073.

Kopirati
Drag cursor here to close