24 komada

U središtu Čapljine postavljene kućice i hranilice za ptice

Voditelj radionice, Ernesto Markota, istaknuo je kako je najvažnije od svega da su djeca izrađivala postavljene kućice.
Lifestyle / Flash | 14. 05. 2018. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi ekološke udruge ''Močvara'', zajedno s akademskim slikarom Ernestom Markotom, u Čapljini su postavili kućice za zaštitu ptica.

Ideja o izradi keramičkih kućica započela je već prije dvije godine, a ove školske godine članovi Udruge zajedno s Markotom bazirali su se na izradi kućica kako bi mogli upriličiti ovu izložbu.

Voditelj radionice, Ernesto Markota, istaknuo je kako je najvažnije od svega da su djeca izrađivala postavljene kućice.

''Naša poruka bila je vezana za zaštitu ptica, njihovog staništa i svega onoga što je u biti problematično u ovom vremenu gdje ptice sve više gube staništa. Tako smo htjeli, zajedno s djecom, napraviti jedan projekt u kojem ćemo na simboličan način izraditi kućice koje će biti stanište za ptice. Sve kućice koje vidite po gradu su radila djeca, odnosno članovi Udruge ''Močvara'' i svaka od njih je unikatna te posebno rađena kako bi se mogla prilagoditi mjestu na kojem se nalazi'', kazao je Markota.

Bit ovih radionica je da se sve napravi od 100% ekološkog materijala.

''Svaka strana kućice je posebno rađena gdje se kasnije planiralo da se poveže s prirodnim konopcem jer bit ovih radionica je da se napravi sa 100% ekološkim materijalima. Glina je svakako prirodni materijal i njezinim pečenjem na visokim temperaturama, od 1.000 stupnjeva, dobila je pečat dugotrajnosti tako da kućice mogu biti postavljene vani gdje mogu izdržati sve vremenske uvjete'', rekao je Ernesto Markota, akademski slikar.

Udruga ''Močvara'' broji četiri voditelja radionica, tri voditelja koja vode likovne radionice te voditelja koji vodi dramsku sekciju s djecom.

Zlatica Jelčić, Vesna Obradović i Ernesto Markota su voditelji likovnih radionica i bazirali su se na izradu postavljenih kućica.

''Izradili smo i postavili 24 kućice. Kada ih ovako gledamo na jednom mjestu ne izgleda neki velik broj, ali mi smo cijelu školsku godinu posvetili vrijeme kako bismo ih završili. Moram istaknuti da je uloženo jako puno truda i vremena kako bi se ova ideja osmislila i izradila. Ovim putem želim se zahvaliti svim članovima Udruge koji su sudjelovali u izradi kućica za ptice'', zaključio je Markota.

Keramičke kućice postavljene su u ulici Mate Bobana, a izložba istih trajat će dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close