Druga epizoda upozorenja

U Sarajevu se očekuje povećanje koncetracije zagađujućih materijala

Lifestyle / Flash | 17. 12. 2015. u 17:39 Z.D

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Referentne automatske postaje za monitoring kvalitete zraka zabilježile su tijekom jučerašnjeg dana prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti čestica prašine u zraku, predviđenih za proglašenje druge epizode "Upozorenje", u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Sarajevskoj županiji (SŽ).

Federalni hidrometerološki zavod u SŽ za naredna 24 sata ne predviđa značajnu promjenu vremenske situacije te se može očekivati daljnji trend povećanja koncentracije zagađujućih materija na području SŽ..

Na osnovu ovih informacija Operativni stožer Vlade SŽ je proglasio drugu epizodu upozorenja.

U skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u SŽ, Operativni stožer Vlade SŽ nalaže da sva postrojenja za sagorijevanje snage preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja, smanje produkcije toplotne energije za minimalno 3 stupnja Celzijeva.

Također je naloženo da Županijsko javno komunalno poduzeće "Toplane" i ostali subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, a koriste prirodni plin kao emergent, smanje temperaturu u prostoru koji zagrijavaju za 1 stupanj Celzijev, a zabranjeno je i kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO tri uz pojačane kontrole organa Ministarstva unutarnjih poslova.

Osim navedenog, potrebno je osigurati protok vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsižjima sa izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija. To će biti osigurano uvođenjenjem Centra za upravljanje i nadzor semaforiziranih raskrižja, gdje bi se iz kontrolnog centra moglo utjecati na dužinu trajanja "zelenog vala".

Naglašano je da ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijeva prva epizoda pripravnosti, a koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša proglasilo 3. prosinca.

Apelira se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom razdoblju, a to se naročito odnosi na ugrožene kategorije, odnosno trudnice, djecu, starije osobe i kronične bolesnike. Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski. Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, koliko je to moguće.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor kontinuirano prati vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku te će u skladu s razvojem situacije davati preporuke za daljnja postupanja Operativnom stožeru Vlade SŽ, saopćeno je iz Press službe SŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close