U FBiH

U pripremi zakon o hraniteljstvu

Lifestyle / Flash | 21. 11. 2016. u 13:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine u pripremi je zakon o hraniteljstvu, koji će po izjavama dužnosnika i organizacija što podržavaju tekst, biti u skladu s međunarodnim standardima u ovoj oblasti. Osnovi cilj je zbrinjavanje djece, ali i drugih ranjivih skupina, starih i osoba s invaliditetom, koje žive bez odgovarajuće obiteljske zaštite i o kojima, prema ovom tekstu, mogu da se brinu hranitelji, pojedinci ili obitelji.

''Radi se o zaštiti djece i drugih ranjivih skupina, o kojima smo, kao društvo, svi dužni voditi računa'', rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na press-konferenciji održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu. Novim zakonom o hraniteljstvu se, kako kaže, olakšava proces zbrinjavanja, prvenstveno djece bez roditeljskog staranja i djece s invaliditetom, kao i odraslih osoba s invaliditetom te starih ljudi bez porodičnog staranja.

''Najznačajnije prednosti su stvaranje optimalnih pretpostavki da djeca bez roditeljske zaštite, kao i djeca te odrasle osobe s invaliditetom, žive u obiteljskom okruženju, da im se omogući kvalitetan psiho-fizički razvoj i umanji stigmatizacija društva prema njima. U dužem razdoblju očekujemo da dođe do ušteda u proračunima, prvenstveno županijskim, s obzirom na to da su troškovi i smještaj u hraniteljskim obiteljima manji od realnih troškova smještaja u postojećim ustanovama'', dodao je Drljača.

Naknada za rad simbolična

Naglasio je da zakon predviđa i naknadu za rad hraniteljima. Iako je simbolična, cilj joj je unapređenje financijskih pozicija i ekonomsko osnaživanje hraniteljske obitelji.

''Povećanje ukupnih primanja hraniteljske obitelji kroz naknadu za rad i hraniteljstvo imat će utjecaj i na kvalitetniju ekonomsku zaštitu tih kategorija te na razvijanje hraniteljstva uopće'', kazao je također. Utvrđivanjem jedinstvenog minimuma za proračunsko financiranje hraniteljstva izjednačit će se naknade, a samim tim i poboljšati kvaliteta usluga hraniteljstva te osigurati izjednačavanje naknada za smještaj i hraniteljstvo u cijeloj FBiH i poboljšati kvaliteta usluga hranitelja'', naveo je ministar Drljača.

Zahvalio je UNICEF-u zbog nesebične podrške u procesu reforme socijalne politike, posebno dječje zaštite. Zahvalio je i drugim partnerima, USAID-ovom projektu „Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH“ te organizacijama Hope and Homes for Children i Save the Childrens, S.O.S. Dječijem selu BiH i World Visionu, koji aktivno podržavaju razvijanje alternativnih oblika zaštite u FBiH.

''U sveobuhvatnoj reformi socijalnog sektora u FBiH, prvenstveno nastojimo uskladiti legislativu iz oblasti socijalne i zaštite obitelji s djecom s ratificiranim međunarodnim dokumentima'', konvencijama, poveljama i standardima.

Za 2017. i 2018. godinu planiramo donošenje zakona o osnovama socijalne zaštite i zaštite obitelji s djecom, zakona o hraniteljstvu, o djelatnosti socijalnog rada i zakona o socijalnim uslugama.

Značajan pravac reforme odnosi se na načine alternativnih oblika zbrinjavanja, s posebnim fokusom na djecu i transformaciju ustanova koji se bave njihovim zbrinjavanjem. Postojeći sustav socijalne zaštite u FBiH u dobroj mjeri je neefikasan i nepravičan te je potrebno da bude unaprijeđen. Jasno je da postojeće stanje u oblasti hraniteljstva treba urediti na novim osnovama, harmonizirati, ojačati sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija te uskladiti pravni okvir i praksu s međunarodnim standardima'', izjavio je ministar.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan pozdravila je namjeru Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da ojača legalni okvir za hraniteljstvo. Pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta, Narayan je naglasila važnost obitelji za dječji razvoj, ali i dodala da djetetu treba omogućiti najsličnije okruženje ukoliko njegova biološka obitelj ne može, ne želi ili nije u stanju da se brine.

''Zakonski okvir u skladu s međunarodnim standardima je prvi korak. Od novog zakona se očekuje daljnje unapređenje uvjeta za ovu vrstu podrške djeci. Kad bude usvojen, Federalna vlada će doprinijeti daljnjem razvoju hraniteljstva u FBiH, jačanju modela za dječju zaštitu, u skladu s preporukama koje podržava i UNICEF'', naglasila je.

'Djeca s visokom ogradom'

Hraniteljica Nevenka Kapetanović, koja je također govorila na press-konferenciji, naglašava da je pravi izraz za njezin angažman „biti ponovno roditelj“. Ona trenutno zbrinjava tri bebe i na hraniteljstvo se, kaže, odlučila gledajući na televiziji djecu smještenu u ustanovama u krevetićima 's visokom ogradom'.

''Ta ograda me proganjala jer iako su djeca izgledala sito i zbrinuto, nedostajao im je zagrljaj'', rekla je Kapetanović. Anisija Radenković iz organizacije Hope and Homes for Children kazala je da ta i druge asocijacije snažno podržavaju Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u namjeri da donesu ovakav zakon.

''Svako dijete treba odrasti u obitelji, a ako ne može u biološkoj, može u zamjenskoj. Dijete se najbolje razvija u obiteljskom okruženju'', kazala je Radenković zahvaljujući Ministarstvu rada i socijalne politike što je u zadnjih nekoliko godina radilo na kreiranju ovakvog zakona. Zakon o hraniteljstvu u FBiH trenutno je u formi prijedloga o kojem ubrzo treba da se izjasni Vlada.

Nakon što je u nacrtu odobren u oba doma Federalnog parlamenta, upućen je u sveobuhvatnu javnu raspravu po županijama, a Federalna vlada je bila zadužena da pribavi očitovanje svih deset županijskih skupština. To je i učinjeno te je pripremljen prijedlog zakona.

Nacrt je rezultat transparentnog i konzultativnog procesa, kojeg je Ministarstvo rada i socijalne politike pokrenulo krajem 2013. godine, a sudjelovali su županijska ministarstva socijalne politike, centri za socijalni rad te međunarodne i nevladine organizacije. Tijekom izrade Nacrta zakona i Javne politike u razvoju hraniteljstva u FBiH, podršku je pružio USAID-ov projekat jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close