Treća po redu

U pripremi Raštikijada u Grudama

Lifestyle / Flash | 07. 11. 2014. u 09:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća po redu 'Raštikijada', natjecanje u kuhanju raštike, i ove će se godine održati na prostorima Agroturizma Marića Gaj u Grudama, i to u subotu, 22. studenoga. Manifestacija ima natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter.

Natjecanje u kuhanju raštike je osnova manifestacije, a svoje kuharske vještine pokazat će ekipe iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije, a njihova jela ocjenjivat će peteročlani žiri. Prilikom pripreme jela od raštike ekipe će svoje recepte i iskustva razmjenjivati s posjetiteljima i kolegama.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane da s eprijave i pokažu svoje kulinarske sposobnosti. Za sve posjetitelje uz kupnju promo čaše od 20 KM osigurano je jelo (raštika, roštilj, čorbanac), piće tijekom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

Nakon pripreme jela i ocjenjivanja žirija posjetitelji mogu kušati i dati svoju ocjenu jelima od raštike. Kulturni dio manifestacije bit će popraćen nastupima kulturno-umjetničkih društava, hercegovačkih gangaša i tamburaša iz Slavonije.

Prezentacijski karakter manifestacije se očituje kroz prezentaciju kulture življenja u Hercegovini čije su raštika i drugi kulinarski specijaliteti neizostavan dio. Prema najavljenom programu, nakon okupljanja sudionika i dodjele mjesta za kuhanje u 13 sati će se startati s kuhanjem, i isto će se obavljati sve do 16 sati.

U tom razdoblju osim kuhanja natjecatelji će biti predstavljeni posjetiteljima, a sve će biti popraćeno uz druženje i svirku tamburaša i nastup kulturno-umjetničkih društava. Za 17 sati je predviđeno serviranje jela od raštike na središnji stol, okupljanje natjecatelja, dodjela priznanja i zahvalnica, te proglašenje pobjednika i najšarmantnije ekipe, nakon čega će uslijediti zajednička večera i druženje.

Cilj manifestacije jest da se kroz jedno takvo jedinstveno natjecanje prezentira jedno skoro pa zaboravljeno jelo, koje je do kraja prošlog stoljeća bilo neizostavno na hercegovačkim stolovima. Cilj je također prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana.

Prijave se mogu slati Facebook profila MaricaGaj ili mailom [email protected] i [email protected]. Online prijavnicu možete popuniti ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close