Hope and Homes

U porastu broj djece bez roditeljskog staranja

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2016. u 13:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sistemu socijalne zaštite u FBiH, u 2014. godini je postojalo čak 1395 djece bez roditeljskog staranja. Samo u HNŽ-u je tijekom te godine registrirano 110 djece bez roditeljskog staranja.

Podaci su to situacijske analize položaja djece bez roditeljskog staranja i obitelji pod rizikom od razdvajanja iz 2014. godine, koju je jučer u Mostaru predstavila organizacija Hope and Homes for Children u BiH u suradnji s federalnim Ministarstvom rada i socijalne politike.

Analiza je pokazatelj koliko trenutačno djece boravi u ustanovama socijalne zaštite, koliko je djece smješteno u hraniteljskim obiteljima, te da li postoji proračun odvojen za podršku obitelji pod rizikom od razdvajanja. Takva analiza je rađena i 2009. godine.

U HNŽ-u je registrirano petero djece razdvojenih od bioloških obitelji u 2009. godini, dok ih je u 2014. godini bilo 23. Uspoređujući podatke o broju djece bez roditeljskog staranja u ustanovama iz 2009. i 2014. godine, došlo je do povećanja djece bez roditeljskog staranja.

"Situacijsku analizu smo radili i 2009. godine, pa smo usporedili provođenje aktivnosti svih ovih godina. U analizi su sudjelovali centri za socijalni rad, službe socijalne zaštite, nevladine organizacije, kao i ustanove za zbrinjavanje djece. Cilj situacijske analize je da pokaže koliko su se provele aktivnosti iz dokumenta", kazala je za Dnevni list Jasmina Zulfikarpašić, koordinatorica tima u organizaciji Hope & Homes for Children.

Zaključci analize su da treba raditi na podršci biološkoj obitelji i nakon razdvajanja djeteta, kao i kroz redovne revizije planova zaštite i procjena situacije djece iznalaziti trajniji oblik zbrinjavanja, zasnovan na obiteljskom modelu. Potrebno je raditi na izradi i usvajanju pravilnika za podršku porodicama i djeci pod rizikom od razdvajanja. Neophodna je i podjela proračuna.

Jedan od zaključaka je kreirati jedinstvenu bazu potencijalnih usvojitelja. Ono što je još potrebno jeste i ujednačena procedura evidencije zahtjeva za usvojenje, načina revizije zahtjeva i odabira usvojiteljskih porodica kada dođe do usvojenja djeteta.

Kopirati
Drag cursor here to close