150 biciklista

U Odžaku održana treća tradicionalna ''Biciklijada sjećanja''

''To je sjećanje i na jednu malu skelu na Savi koja nam je značila sve u odlasku, ali i povratku na rodnu grudu. Raduje me da je ova ideja zaživila i da je, možemo reći, ovo postalo tradicionalno druženje''
Lifestyle / Flash | 14. 07. 2021. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / ''Biciklijada sjećanja'' u Odžaku

U Odžaku je održana treća tradicionalna ''Biciklijada sjećanja''.

To je sjećanje na dan kada je stanovništvo Odžaka 1992. godine protjerano i kada su srpske formacije ušle u Odžak, a žitelji spas potražili preko Save.

''Biciklijada sjećanja'' je počela na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak, ali i povratak mještana u razorenu općinu. U biciklijadi je sudjelovalo oko 150 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina.

''Biciklijada sjećanja'' je simbolično vožena dijelom autoceste koridora 5c, te centrom Odžaka.

''Cilj ''Biciklijade'' je razvijanje zdravog života i ujedno podsjećanje na dan kada smo morali napustiti svoj voljeni grad. To je sjećanje i na jednu malu skelu na Savi koja nam je značila sve u odlasku, ali i povratku na rodnu grudu. Raduje me da je ova ideja zaživila i da je, možemo reći, ovo postalo tradicionalno druženje uz povećanje broja sudionika iz godine u godinu. Nadam se da ćemo iduću dočekati bez epidemioloških mjera uz još bogatiji sadržaj''- kazao je Anes Osmanović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavskog kantona.

Završetak ''Biciklijade'' upriličen je ispred novouređenog trga gdje se nalazi spomenik poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO i gdje je odana počast svih sudionika ''Biciklijade'', a sat povijesti je održao fra Anto Tomas, plehanski gvardijan koji se prisjetio i svog kolege efendije Fahrudina Mujanovića, prerano preminulog imama u Odžaku i jednog od začetnika ove ''Biciklijade''.

''Biciklijada'' je održana u organizaciji društva ljubitelja prirode "Lipa", Cvijet milosti iz Odžaka, Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske, općine Odžak, te uz pomoć lokalnih gospodarstvenika iz tvrtke Strolit, Prevoz Turist, Zeleni planet i autosalona JLK.

Kopirati
Drag cursor here to close