Put ka samostalnom životu

U Mostaru se promovira priručnik za samostalan život mladih osoba s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 04. 04. 2017. u 11:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 06. travnja 2017. godine u 11.30 sati, u Centru za kulturu Mostar će se promovirati priručnik za samostalan život mladih osoba sa invaliditetom 'Put ka samostalnom životu'.

Inače, informativni centar za osobe sa invaliditetom 'Lotos' Tuzla, organizira promociju ovog Prirčunika.

Samostalni život osoba s invaliditetom je svakodnevno uživanje ljudskih prava zasnovanih na politici invalidnosti, koja je utemeljena Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom. Postiže se unapređenjem okolinskih i pojedinačnih faktora koji omogućavaju osobama s invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima, uz priliku za izbor i odluku gdje se živi, s kim se živi i kako se živi. Za mlade osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini put do samostalnog života je otežan izazovima poput nepristupačnosti, nedostatkom adekvatnog inkluzivnog obrazovanja, problemima zapošljavanja, predrasudama unutar obitelji i društva, ali i nedostatkom primijenjene edukacije o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom unutar same populacije, uključujući i članove njihovih obitelji. Svjesnost društva u cjelini da je povećanje nivoa samostalnosti, posebno kod mladih osoba s invaliditetom, inkluzivni proces kojim se doprinosi napretku, demokratizaciji i sveukupnoj dobrobiti građanskog društva i lokalne zajednice, neophodan je element za postizanje sinergije koja vodi u opći prosperitet.

Priručnik ''Put ka samostalnom životu'' je nastao u sklopu I.C. "Lotos" projekta "Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u BiH", kao iskustveni rezultat provođenja projektnih aktivnosti u Tuzlanskoj županiji struktuiranog rada s mladim osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji u dvogodišnjem razdoblju. Priručnik je temeljen i na dobroj praksi ENIL-a, koju je I.C. "Lotos" prilagodio socijalno-ekonomskim uvjetima, kao i postojećoj zakonskoj regulativi u BiH. Na ovaj način došli smo do edukativne publikacije, koja na jednom mjestu pruža praktične i lako primjenjive informacije mladim osobama s invaliditetom u BiH, neophodne pri svakom koraku na putu k samostalnosti. Priručnik je kompilacija informacija i praktičnih alata za samostalan život. Sadrži objašnjenje pojmova, preduslova i principa filozofije samostalnog života, pregled nastanka i razvoja pokreta za samostalan život, razradu faktora neophodnih za samostalnost, te bitni radno-praktični dio sa upitnicima i tabelama namijenjen ličnom napretku mlade osobe, poručili su organizatori.

''Promocija ovog Priručnika je organizirana uz podršku Udruženja mladih ''Ružičnjak - Los Rosales'' iz Mostara. Ovo Udruženje koje je član Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom HNŽ, podržane od MyRight BiH, osnovano je s ciljem edukacije mladih osoba s invaliditetom u oblasti samozastupanja i borbe protiv marginalizacije i diskriminacije. Svojim sudjelovanjem u promociji Priručnika, Udruženje "Ružičnjak - Los Rosales" iz Mostara aktivno doprinosi promociji sveukupnih rezultata I.C. "Lotos" Projekta, u svrhu da se ovakvi primjeri dobre prakse međusobno dijele i primijene od strane zainteresiranih nevladinih organizacija u BiH. Koristimo priliku javno se zahvaliti Udruženju "Ružičnjak - Los Rosales“ iz Mostara na pruženoj podršci'', naveli su organizatori u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close