Pedale

U Mostaru dnevno na biciklu 2.000 ljudi: Pogledajte rješenje za staze

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2015. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Toplo se nadam da ćemo uspjeti realizirati ovaj projekt i da će vlasti i potencijalni ulagači imati sluha za ovo jer se radi o stvari koja može donijeti samo nešto dobro gradu'', rekao je za Bljesak.info Filip Ćorluka jedan od četvorice nagrađenih studenata Case study natjecanja održanog u sklopu EBEC – Dani inženjera.

Kako su za Bljesak.info rekli iz studentske organizacije BEST, na spomenuti zadatak odgovor su dala četiri tima kreativnih studenata inženjerstva.

''Proračuni njihovih projekata su se kretali od 110.000 KM do 6.000.000 KM, a dužine biciklističkih staza od 8 do 33km. Bilo je naravno jako kreativnih i realnih projekata,a tako i jako ambicioznih koji bi se mogli realizirati tek u budućnosti kada se osvijeste naše vlasti i odluče da zaista svim mogućim sredstvima unaprijede grad Mostar i naprave ga jakom turističkom atrakcijom koja će pored Starog mosta i prelijepe rijeke Neretve ponuditi i druge atrakcije za koje će oni biti zaslužni'', rekla je Muvehida Halilović.

Jedna od njih bi, istaknula je, mogla biti i buduća biciklistička staza u Mostaru.

U pobjedničkom projektu ističe se kako bi biciklističke staze utjecale na ekonomičnost, uštedu vremena građana te na njihovo zdravlje, a projekt bi koštao ukupno 110.000 KM.

''Kada govorimo o cijeni, u projektu je navedena cijena realizacije, bez održavanja'', naveo je Ćorluka te istaknuo kako valja razlikovati biciklističke staze od traka.

Na staze se, kaže, lijeva potpuno novi, posebni, materijal dok su trake samo označeni prostor za bicikliste i za njih je potreban promet od oko 500 do 2.000 biciklista po satu.

''Pretpostavljamo da u mostaru dnevno biciklira između 1.000 i 2.000 ljudi, nažalost, bez ikakve infrastrukture'', naveo je Ćorluka, koji ističe kako je u provedbi projekta edukacija najveći faktor, dok je signalizacija najveći trošak.

Iz organizacije BEST ističu kako bi implementacijom ovog projekta grad Mostar imao višestruke koristi u smislu stvaranja novih vrijednosti, obogaćivanjem turističkog sadržaja.

Ćorluka, i njegov tim, kojeg čine Antonio Aničić, Harun Čavčić i Edis Nezirić trenutno se pripremaju za put u Beograd na regionalno natjecanje te se nadaju i tamo pozitivnom rezultatu, ali im je važnije da njihov projekt prepozna grad na Neretvi, kojem bi provedba osmišljenog projekta itekako dobro došla.

Tim je uvjeren kako bi, nakon edukacije i izgradnje infrastrukture, procvjetao i biciklistički turizam, grad bi se povezao na jedan novi način i smanjile bi se prometne gužve uz, naravno, pooštravanje zakona.

Otvorile bi se mogućnosti za proširenje tržišta biciklima i turistički biciklizam kao i za uvođenje rent-a-bike agencija te organiziranje raznih natjecanja te razvoj biciklističkih aplikacija.

Podsjećamo, nedavno smo pisali o porastu broja biciklista u Mostaru te o sve većem broju ''urbanih biciklista'', koji na posao idu biciklima. Dakle, očito je da Biciklizam u Mostaru ide u pravom smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close