Dar

U manjim hercegovačkim općinama za sklapanje braka parovi dobiju do 500 KM

Lifestyle / Flash | 29. 11. 2016. u 15:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parovi koji u Ljubinju, Nevesinju i Bileći stanu na „ludi kamen“ od ovih općina će dobiti po 500, dok onima koji sudbonosno „da“ izgovore u Kneževu ili Kalinoviku slijedi dar od 300 maraka.

Da bi zaustavile odlazak stanovništva u druge gradove i povećale natalitet pojedine općine u Srpskoj izdvajaju novac za svaki sklopljeni brak. Uglavnom, riječ je lokalnim zajednicama s manjim brojem stanovnika, dok su bračni parovi u gradovima i većim općinama uskraćeni za ovaj vid podrške.

U općini Ljubinje, gdje se ova praksa primjenjuje već godinama, kažu da osim Ljubinjaca brak u ovom mjestu sve češće sklapaju njihove „komšije“, piše Glas Srpske.

''Novac za sklapanje braka smo počeli da dajemo pre nekoliko godina kako bismo spriječili odlazak stanovnika i povećali natalitet. Do samog uvođenja ove stimulativne mere u Ljubinju je bilo veoma malo brakova i novorođenčadi. Međutim, mere su urodile plodom i sad mnogi žele da se vjenčaju u Ljubinju'',  rekli su u ovoj općini, koji stanovnike iz drugih općina časte s 300 KM.

I u općini Bileća je povećan broj sklopljenih brakova.

''Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to posljedica tih naknada ili ne, ali je općina ostvarila cilj'', rekli su u ovoj općini.

Iako se u općinsku blagajnu Kneževa već neko vrijeme ne sliva dovoljno novca, načelnik ove općine Goran Borojević kaže da će za podršku formiranju porodice novca uvijek biti.

''U proteklom periodu bilo je problema kad je riječ o isplati ovog novca, ali će to uskoro biti riješeno. Za svaki sklopljeni brak općina će izdvajati 300 KM, a toliko dobiva i svako novorođenče'', rekao je Borojević.

Međutim, u Banja Luci, Prijedoru i Doboju, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama, bračni parovi nemaju ovu vrstu podrške, ali postoje druge stimulativne mere.

Tako se u Prijedoru i Banjaluci organiziraju kolektivna vjenčanja, a razne manifestacije poput, „Konferencija beba“ ne manjkaju ni u drugim lokalnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close