Stećkov čarobni park

U Kreševu se gradi dječiji park inspiriran kulturnom baštinom

Lifestyle / Flash | 18. 08. 2016. u 13:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) na području Kreševa gradit će dječiji park inspiriran kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine.

"Stećkov čarobni park" graditi će se uz vrtić "Radost" u tom gradu. Park je dio projekta istoimenog naziva u okviru kojeg će biti organizirane kreativne radionice za djecu o kulturnoj baštini naše zemlje i važnosti recikliranja.

Partner u projektu je kompanija dm drogerie markt. Povodom jubileja - deset godina poslovanja na području Bosne i Hercegovine ova kompanija pozvala je građane na prijavu projekata kroz inicijativu dm (ZAJEDNO) za bolje sutra. Od 445 pristiglih prijava odabrano je deset projekata koje će dm podržati u realizaciji. Jedan od odabranih projekata je i "Stećkov čarobni park".

''Stećkov čarobni park je prvi park ove vrste koji CHwB planira praviti u našoj zemlji. Inspiraciju za park i radionice u vrtiću pronašli smo u bogatom kulturnom naslijeđu, ali i samoj djeci i njihovoj kreativnosti. Smatramo da su djeca u vrtićima naši najmlađi čuvari naslijeđa koji će za nekoliko godina biti veliki zagovornici očuvanja i zaštite zajedničkog kulturnog blaga'', rekla je Aida Vežić, zamjenica direktorice CHwB-a.

Projekt "Stećkov čarobni park" realizirat će se u razdoblju od kolovoza do studenog ove godine. Djeca vrtića "Radost" u Kreševu dobit će park u kojem će različiti elementi (kućice, ljuljačke, tobogani, klackalice) biti inspirirani starim mostovima, folklorom, stogodišnjim mlinovima u Jajcu, Kreševskom čaršijom, ali i prirodnim naslijeđem naše zemlje.

U gradnji parka dijelom će biti korišteni reciklirani materijali, zbog čega CHwB pokreće akciju prikupljanja recikliranih materijala koja traje od 18. augusta do 18. septembra ove godine. CHwB je pozvao građane i građanke BiH da doniranjem recikliranih materijala (guma od automobila, daski, boja,…) doprinesu gradnji «Stećkovog čarobnog parka», stvaranju bojih uvjeta za život i razvoj djece, ali i očuvanju okoline, priopćeno je iz Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.

Kopirati
Drag cursor here to close