Nažalost

U HNŽ-u nema aktivnih udomiteljskih obitelji

Lifestyle / Flash | 29. 10. 2014. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hercegovačko-neretvanska županija nažalost do sada nije imala aktivnih nesrodničkih udomiteljskih obitelji'', kazala je u izjavi za Fenu, u ime organizacije Hope and Homes for Children BiH, Aleksandra Babić Golubović, na Javnoj raspravi o udomiteljstvu koja se održava danas u Čitluku.

''Ono što je postojalo to su srodničke obitelji koje su primile djecu, međutim, nesrodničkih udomitelja nismo imali na području ove županije i upravo je cilj ove kampanje da ljude upoznamo s tim pojmom i da dobijemo nove udomitelje'', kazala je Babić Golubović.

Javna rasprava o udomiteljstvu se održava u sklopu kampanje za promociju udomiteljstva koju Hope and Homes for Children BiH provodi na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i UNICEF-om.

''Rasprava ima za cilj promociju udomiteljstva kao obiteljskog oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, animiranje stanovnika ove županije da saznaju više o udomljavanju, kao i pronaći zainteresirane obitelji koje bi se eventualno željele baviti udomiteljstvom'', kazala je u izjavi za Fenu, u ime organizacije Hope and Homes for Children BiH, Aleksandra Babić Golubović.

Ona je pojasnila kako je udomiteljstvo, za razliku od posvajanja, privremeni oblik zbrinjavanja djece, piše Fena.

''Posvojenje je trajni oblik zbrinjavanja. Kada posvojite dijete ono formalno pravno postaje vaše, dok dijete smješteno u udomiteljstvu je tu dok se za njega ne iznađe bolje rješenje, odnosno dok se ne vrati u biološku obitelj, ako se tamo srede odnosi,ili dok ne bude posvojeno'', kazala je Babić Golubović.

Da bi jedna obitelj postala udomiteljska potrebno je ispunjavati određene uvjete. Treba imati sređen obiteljski život, osigurane materijalne i stambene uvjete, te biti zdravstveno sposobna.

''Udomiteljem se postaje tako što se najprije obratite centru za socijalni rad u općini u kojoj živite. Tamo se službeno podnosi prijava i od vas se traži određena dokumentacija. Ako ispunite te osnovne uvjete bit ćete uključeni u program educiranja za udomitelje i ako prođete taj program, bit ćete certificirani da se bavite udomitljestvom. To je neka opća procedura'', pojasnila je Babić Golubović.

Istaknula je kako je ova kampanja još uvijek u tijeku te kako će informacije o broju udomitelja u BiH, kao i broju djece, koja su u toj potrebi biti za otprilike mjesec dana, kada se kampanja završava.

''Nadamo se kako ćemo barem nekoliko kvalitetnih aplikacija dobiti kroz ovu kampanju jer do sada, u mjestima gdje je kampanja provedena, imali smo konkretne rezultate i dobili smo kvalitetne udomiteljske obitelji, te se tome nadamo i na području ove županije'', zaključila je Babić Golubović.

Inače, tijekom rasprave u Čitluku održat će se i umjetnički performans kao i izložba fotografija na temu "Samo jednom sam dijete", a kojima se želi promovirati pravo svakog djeteta na odrastanje u toplini obiteljskog doma, te udomiteljstvo kao obiteljski oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Kopirati
Drag cursor here to close