Izdano upozorenje

U Hercegovini kiša i susnježica, upaljen meteoalarm

Lifestyle / Flash | 12. 01. 2017. u 07:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

 U ostatku dana sunčanije, uz postepeno naoblačenje sa zapada prema kraju dana i u večernjim satima. U večernjim satima snijeg se očekuje na zapadu Bosne, a u Hercegovini kiša i susnježica.

Vjetar, slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od -15 do -8, na jugu od -6 do -1, na planinama i visoravnima do -23, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 2 do 7 stupnjeva.

Upaljen meteoalarm

Zbog ekstremno niskih temperatura upaljen je žuti meteoalarm za mostarsku i trebinjsku regiju.

Ovaj alarm upozorava na potencijalno opasno vrijeme. U ostatku države je upaljen narančasti meteoalarm koji označava opasno vrijeme.

''Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela'', navedeno je u upozorenju.

Temperature zraka u 7.00 sati: Sokolac -18 stupnjeva, Bugojno -16, Zenica -15, Jajce, Sanski Most, Sarajevo -13, Bjelašnica, Ivan-sedlo, Srebrenica -12, Tuzla -11, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Kupres, Livno -10, Bihać -9, Zvornik -8, Goražde -7, Gradačac, Mostar, Trebinje -6 i Neum -3 stupnjeva.

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje lošijih biometeoroloških prilika.

Niske temperature i dalje će danas predstavljati najveći problem, naročito za kronične bolesnike, starije osobe i djecu.

Neophodno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, osobito tokom jutra i večeri, te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close