Izdano upozorenje

U Hercegovini kiša i jak vjetar, u Bosni snijeg

Lifestyle / Flash | 25. 04. 2016. u 06:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji upaljen je žuti meteoalarm zbog velikih količina padalina.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', stoji u upozorenju meteoalarma.

Na jugu i istoku Hercegovine je registrirana i slaba grmljavina.

Jak vjetar u Hercegovini

Žuti meteoalarm je zbog obilnih padalina upaljen i u trebinjskoj, fočanskoj, visočkoj i banjalučkoj regiji.

Inače, danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom u nizinama, a u višim područjima sa snijegom i susnježicom. Snijeg ili susnježica se očekuju iznad 700 metara nadmorske visine, a na planinama se očekuje i povećanje snježnog pokrivača od 5-15 cm.
Ponegdje i u nižim predjelima kiša može prelazit u susnježicu ili snijeg. Očekuje se između 10 i 35 litara padalina po metru kvadratnom. Krajem dana, postupan prestanak padalina u južnim i jugozapadnim dijelovima.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini na trenutke i pojačan. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 6, na jugu zemlje od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8, na jugu od 9 do 12 stupnjeva.

Temperature zraka u 8.00 sati: Bjelašnica -8 stupnjeva, Ivan-sedlo -2, Livno 0, Sarajevo, Bugojno i Jajce 1, Tuzla, Goražde i Banja Luka 2, Zenica, Sanski Most, Gradačac i Srebrenica 3, Doboj i Prijedor 4, Bijeljina i Zvornik 5, Mostar 6, Neum i Trebinje 7.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 931 hPa, za 8 hPa je veći od normalnog i opada.

U Sarajevu danas će biti oblačno vrijeme sa susnježicom i kišom. Najviša dnevna temperatura zraka do 4 stupnja, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Niske temperature upalile meteoalarm

Zbog niskih temperatura u pojedinim dijelovima BiH u utorak će također biti upaljen žuti meteoalarm.

U utorak se u BiH očekuju slabe padaline u jutarnjim satima ponegdje u središnjim istočnim i sjeveroistočnim područjima. U drugoj polovici dana postupno smanjenje oblačnosti sa zapada i juga i tek krajem na istoku zemlje. Tijekom večeri, novo naoblačenje. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine, tokom dana jugo, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura zraka između -4 i 3, na jugu zemlje od 3 do 7, a najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, na jugu od 12 do 15 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close