MUP i ICITAP

U Grudama provedena kampanja "Stop nasilju u obitelji"

Lifestyle / Flash | 16. 06. 2016. u 14:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici MUP-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), u suradnji s ICITAP-om (Međunarodni program Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga), danas su u Grudama proveli javnu informativnu kampanju pod nazivom "Stop nasilju u obitelji", priopćeno je iz MUP-a ZHŽ-a.

Tijekom kampanje policijski službenici i djelatnici ICITAP-a građanima su dijelili promotivne letke kojima se želi građane senzibilizirati na probleme nasilja u obitelji.

Inače, reformom kaznenog zakonodavstva iz 2003. godine uvedeno je novo, zasebno kazneno djelo Nasilje u obitelji (čl. 222. KZ-a FBiH), a ovim člankom zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za onog tko "nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje obitelji".

Nadalje, u travnju 2005. godine donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH; u ožujku 2012. godine potpisan je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u ZHŽ-u, a u veljači 2013. godine glavna županijska tužiteljica i policijski komesar potpisali su Smjernice o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Navedenim propisima stvoren je zakonski okvir za uspješnu borbu protiv nasilja u obitelji, a kampanjama, poput ove koja se održava, nastoji se senzibilizirati građane da shvate da je nasilje u obitelji problem cijelog društva, a ne samo problem one obitelji u kojoj se događa.

Inače, današnja kampanja u Grudama nastavak je uspješne suradnje MUP-a i ICITAP-a.

Početkom rujna prošle godine kampanja "Stop nasilju u obitelji" održana je u Ljubuškom i Širokom Brijegu, a sutra, 17. lipnja kampanja će se održati u Posušju, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close