Boja

Stari most će postati narančast

U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2021. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narančasti dan, kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

''Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu'', priopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Tim povodom večeras će, u suradnji sa gradskim vlastima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Jajcu biti osvijetljene najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju.

Sarajevo, Gradska vijećnica u 21.00 sat
Banjaluka, Banski dvor u 21.00 sat
Mostar, Stari most u 21.00 sat
Jajce, Plivski vodopad u 21.00 sat

Kako ističu iz KULT-a, danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.

''Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50 posto. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close