1.174 karata

U Bocvani pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu

Ovo je treći dijamant od više od 1.000 karata koji je pronađen na ovom području i postat će dio vrijedne kolekcije dijamanata.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2021. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bocvani je pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu. Riječ je o 1.174-karatnom dijamantu koji je pronađen prošli mjesec.

Kako su saopćili iz kanadske rudarske kompanije Lucara Diamond, koja ga je pronašla, ovo je drugi najveći dijamant pronađen u Bocvani.

Ovo je treći dijamant od više od 1.000 karata koji je pronađen na ovom području i postat će dio vrijedne kolekcije dijamanata.

Prošli mjesec je u ovoj zemlji pronađen 1.098-karatni dijamant za koji se vjeruje da je treći po veličini na svijetu.

Predstavljanju jednog od najvećih dijamanata na svijetu prisustvovao je i predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi.

Direktor kompanije Lucara Naseem Lahri je izjavio da je ovaj pronalazak "historija u nastajanju" i za njih i za Bocvanu. Istakao je da je riječ o visokokvalitetnom dijamantu.

Prije dvije godine je spomenuta rudarska kompanija na istom području ove afričke države pronašla 1.758-karatni dijamant za koji se pretpostavlja da je drugi po veličini na svijetu.

Najveći dijamant na svijetu je pronađen 1905. u Južnoj Africi. To je bio 3.106-karatni dijamant koji je potom isječen na manje dijelove. Neki od tih dijelova su dio krune britanske kraljevske porodice, piše CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close