Neplodnost

U BiH 15 posto građana ne može imati djecu

Lifestyle / Flash | 17. 11. 2013. u 10:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja nema zakon o liječenju neplodnosti. Jedino je Federacija usvojila Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji su prihvatila oba doma Parlamenta FBiH.

Ovo zakonsko rješenje trebalo bi omogućiti bračnim i vanbračnim parovima zasnivanje obitelji, koristeći se dostignućima znanosti, uz zajamčenu zaštitu osnovnih ljudskih prava.

„Predloženi zakon u potpunosti počiva na principu dobrovoljnosti. Polazeći od garantiranja temeljnih ljudskih prava, a uzimajući u obzir različita vjerska stajališta, svjetonazor svakog pojedinca. Također, zdravstvenim radnicima, kao i drugim osobama dano je pravo na prigovor savjesti“, kaže dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

Ona je pojasnila da biomedicinski potpomognuta oplodnja (MPO) previđa mogućnost homogene oplodnje u kojoj se koriste vlastite spolne stanice bračnih partnera i heterogene koja predviđa oplodnju vlastitim spolnim stanicama jednog bračnog partnera i spolne stanice darivatelja.

Sredstva za liječenje primjenom MPO-a i naknada troškova u vezi ovog postupka liječenja osiguravaju se u skladu s propisima iz zdravstvenog osiguranja. To znači da zdravstveno osiguranje plaća ženama do 37 godina starosti dva pokušaja MPO-a.

Prof. dr. Senad Mehmedbašić, šef Ekspertne radne grupe koja je radila na izradi ovog zakonskog rješenja, istakao je da je bračna neplodnost bolest, a donošenje ovog zakona je od ključne važnosti za sve one koji žele imati potomstvo.

Prema podacima kojima raspolažem, u BiH 15 posto populacije ima problema sa sterilitetom. Ti parovi sada će imati sreću da budu roditelji. Ovaj zakon je moderan, a struka će dobiti mogućnost da bude efikasnija i kvalitetnija“, pojasnio je Mehmedbašić.

Prema njegovim riječima, žalosno je što parovi u FBiH u većini slučajeva moraju dići kredit kako bi platili MPO, za što treba izdvojiti oko 3.500 KM.

Centar za humanu reprodukciju (CHR) Kantonalne bolnice Zenica jedini je javni, odnosno državni centar u BiH, koji se bavi potpomognutom oplodnjom. Načelnik Centra dr. Ermin Čehić kaže da godišnje obave između 100 i 150 procedura potpomognute oplodnje za parove, što je polovina svih procedura obavljenih u Federaciji.

Osim parova iz svih deset Županija u FBiH, dolaze nam i parovi iz RS, ali i inozemstva, jer je i po punoj komercijalnoj cijeni procesa on znatno jeftiniji nego u zemljama u okruženju ili EU“, kaže Čehić.

Od 2005. CHR je radio potpomognutu oplodnju za RVI koji prirodnim putem zbog ratnih posljedica ne mogu imati potomstvo. Taj broj se smanjuje, jer tadašnji RVI sada već imaju 40-ak godina, što je gornja granica za uspješno obavljen postupak vještačke oplodnje.

Broj uspješnih potpomognutih oplodnji je nemoguće utvrditi, a sve procjene su puka pretpostavka. Naime, buduća majka nakon uspješne umjetne oplodnje se vraća u lokalnu zajednicu, gdje uglavnom krije način kako je došlo do trudnoće. O konfliktu i neprovedivosti Nacrta predloženog zakona sam upozorio nadležne, jer je tamo definirano da mi pratimo „slučaj“ do poroda, što je moguće u Hrvatskoj, u centraliziranom zdravstvenom sustavu, čiji članovi zakona su i „preneseni“ u novi federalni zakon, a koji je u Nacrtu“, tvrdi načelnik CHR-a.

Ono u čemu je CHR, kako kaže Čehić, postao prepoznatljiv u regiji jeste „čuvanje“ ćelija osoba koje se podvrgavaju zračenju ili agresivnim kemoterapijama, poslije čega uglavnom izgube moć reprodukcije.

Osobe koje planiraju potomstvo, a suočene su s nekim tumorskim oboljenjem, prethodno „sačuvaju“ na kraće razdoblje po utvrđenoj proceduri „materijal“ tako da je dobivanje potomstva moguće i nakon što agresivna sredstva za liječenje bolesti oštete ili unište mogućnost za razvijanje novih reproduktivnih ćelija „, kaže on.

Kako je navedeno u Nacrtu zakona, postupke MPO-a moći će obavljati samo one zdravstvene ustanove koje u skladu s odredbama ovog zakona dobiju odobrenje ministarstva zdravstva.

Ustanove koje dobiju odobrenje ministarstva, bit će obvezne formirati stručno savjetodavno tijelo, koje će, između ostalog, upoznavati parove o svim aspektima postupaka MPO-a i rađanja djece.

Kopirati
Drag cursor here to close