Lee Kuan Yew

U 91. godini umro utemeljitelj modernog Singapura

Lifestyle / Flash | 23. 03. 2015. u 08:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utemeljitelj Singapura i prvi premijer te zemlje Lee Kuan Yew preminuo je u 91. godini. Ured za odnose s javnošću singapurske vlade priopćio je da je Lee preminuo u bolnici u kojoj je zbog problema respiratornog trakta hospitaliziran 5. veljače.

Arhitekta modernog Singapura, kako su ga zvali, Lee je porijeklom iz Kine, a na čelu singapurske vlade bio je od 1959. do 1990. godine u i tom razdoblju je zemlju razvio u jednu od najbogatijih na svijetu. Na različitim funkcijama u vladi je ostao do 2011. godine, kada se povukao sa političke scene.

Studirao je pravo na Cambridgeu i osnivač je Stranke narodnog pokreta u Singapuru. Lee je 1965. godine izborio potpunu nezavisnost Singapura, koji je do tada je bio u sastavu britanskog i malezijskog područja, prenosi Anadolija.

Njegova politika se zasnivala na kvalitetnom obrazovanju i ulaganju u razvoj proizvodnih kapaciteta. U Singapur je donio slobodu mišljenja i medijskog djelovanja, ali u njegovom mandatu je zabranjeno i žvakanje žvakaćih guma i inteligentni ljudi su bili pod pritiskom da se vjenčavaju i rađaju „pametnu“ djecu.

Narod Singapura, koji ove godine slavi pet desetljeća nezavisnosti, poštuje lik i djelo Leeja.

Kopirati
Drag cursor here to close