Optimistična predviđanja

TZ HNŽ-a očekuje uspješnu turističku sezonu i porast broja gostiju

Službeni podaci pokazuju da je prisutan stalni rast broja posjeta stranih turista u odnosu na domaće pa je tako u navedenom razdoblju HNŽ posjetilo 17.797 stranih i 7.236 domaćih turista.
Lifestyle / Flash | 15. 06. 2019. u 12:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prva tri mjeseca ove godine Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ) posjetilo je 25.033 turista koji su ostvarili 38.615 noćenja, kazao je u izjavi za Fenu Ramiz Bašić, viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a iz koje se nadaju uspješnoj turističkoj sezoni i dvocifrenom rastu broja dolazaka turista i noćenja.

Službeni podaci pokazuju da je prisutan stalni rast broja posjeta stranih turista u odnosu na domaće pa je tako u navedenom razdoblju HNŽ posjetilo 17.797 stranih i 7.236 domaćih turista.

Također, strani turisti ostvarili su 70 posto više noćenja u odnosu na domaće goste.

''Područje HNŽ-a obiluje raznolikim i izuzetno atraktivnim turističkim sadržajima, koji su već prepoznatljivi na međunarodnom turističkom tržištu'', ističu iz Turističke zajednice iz koje su izdvojili i top sedam najposjećenijih destinacija u toj županiji.

Na prvom mjestu nalazi se Međugorje kao jedno od najpoznatijih svjetskih marijanskih svetišta koje je u trideset pet godina posjetilo više od 40 milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta, zatim područje Starog mosta i stare gradske jezgre grada Mostara koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićene kulturne baštine, te Neum u kojemu upravo počinje kupališna sezona.

Potom slijede prirodne, povijesne i urbane cjeline Blagaja, Blidinja, Počitelja i Stoca koje se nalaze na Tentativnoj listi UNESCO-ove svjetske baštine, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni (Stolac), Biskup (Konjic), Dugo Polje (Jablanica) nedavno uvrštene na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i spomenik prirode špilja Vjetrenica s arhitektonskom cjelinom sela Zavala.

Listu zaokružuju zaštićena prirodna područja parkova prirode Hutovo Blato i Blidinje, rijeka Neretva i njezine pritoke (Radobolja, Buna,Trebižat, Bregava itd.), te općina Konjic sa svojim znamenitostima - Boračko jezero, stari dio grada i obnovljena Kamena ćuprija te Titov bunker.

Na pitanje koliko se turisti u prosjeku zadržavaju u Hercegovini i dolaze li češće na jednodnevne izlete, Bašić kaže kako službeni podaci za proteklu godinu pokazuju da se turisti prosječno zadržavaju 2,02 dana. Inače, tada je ostvareno 582.041 noćenja, a broj dolazaka je bio 287.094.

Turist su se najviše zadržavali u Međugorju 2,43 dana te Mostaru 1,35 dan.

Jedna od karakteristika turizma u Hercegovini je i veliki broj jednodnevnih izleta posjetitelja s jadranske obale (iz Kotora, Dubrovnika, Korčule, Splita, Makarske i drugih mjesta na Jadranu) kao i ture iz unutrašnjosti.

Procjenjujemo da je broj takvih turista u Hercegovini oko 500.000 koji također ostvare značajnu potrošnju (parking, usluge u ugostiteljstvu, suveniri, muzeji, vodiči i slično), ustvrdio je Bašić.

Kada su u pitanju očekivanja od ove turističke sezone, viši stručni suradnik Turističke zajednice ističe kako se nada uspješnoj turističkoj sezoni kako u Županiji tako i cijeloj BiH.

''Točnije nadamo se kao i dosad dvocifrenom rastu broja dolazaka turista i broja noćenja. Ukupno gledajući, nadamo se dobrim poslovnim rezultatima na razini cijele Županije u turističko-ugostiteljskom sektoru'', dodao je.

Na pitanje kakvi su dosadašnji turistički rezultati s obzirom na to da je u svibnju većinom bilo kišovito vrijeme, Bašić je naglasio kako je loše vrijeme vjerojatno utjecalo na posjet domaćim destinacijama u mjesecu svibnju, no da tek predstoji glavna turistička sezona (srpanj, kolovoz) kada se očekuju dobri rezultati.

''Također je i mjesec Ramazan utjecao na smanjenje broja dolazaka, naročito gostiju iz Turske, iz arapskih zemalja te domaćih gostiju'', ocijenio je Bašić.

Zaključio je kako HNŽ ima i dovoljno radne snage u turizmu, no da se njezina stručnost uvijek može unaprijediti i poboljšati, što je u zadnje vrijeme u nekoliko navrata i rađeno kroz različite programe, a naročito se to odnosi na kadrove u sektoru ugostiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close