Maykool Coroseo Acuna

Turist u prašumama Amazone preživio uz pomoć majmuna

Lifestyle / Flash | 25. 03. 2017. u 13:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čileanski turist koji se izgubio u prašumama Amazone, spašen je nakon devet dana i kaže da ga je na životu održala grupa majmuna koji su mu bacali hranu i vodili ga do skloništa i vode.

Maykool Coroseo Acuña (25) kampirao je u Nacionalnom parku Madidi u Boliviji blizu rijeke Tuichi s turističkom kompanijom Max Adventures kad je odlutao i izgubio se u šumi. Kako je preživio devet dana uz pomoć majmuna, otkrio je National Geographic.

Mladi je muškarac nestao bez traga jedne večeri u veljači oko 20:30h. Direktor parka Marcos Uzquiana rekao je da nije bio siguran što se stvarno dogodilo jer je Acuña bio s turističkom grupom u udaljenom dijelu nacionalnog parka kojem se može pristupiti samo uz pomoć broda, a od najbližeg je grada udaljen nekoliko kilometara, piše Jutarnji list.

Vlasnik turističke kompanije Max Adventures Feizar Nava rekao je da se Acuña priključio grupi dan ranije za jednodnevno istraživanje prašume u pratnji vodiča. Kad su došli u kamp, bio je vidljivo uzbuđen, ali se navodno ponašao ‘malo neobično’, dodao je Nava. Odbio se priključiti tu večer grupi u tradicionalnoj ceremoniji zahvale majci prirodi, no kad je Nava otišao provjeriti u njegovu kabinu je li sve u redu, više ga nije bilo.

Tražili su ga satima, no bez uspjeha. Također su bez uspjeha bili i rendžeri koji su ga tražili sljedećih nekoliko dana. Tek nakon šest dana pronašli su blatnjavu čarapu na lišću u šumi.

U potragu su se uključili i lokalni šamani koji su pomoću tradicionalnih rituala pokušavali locirati Čileanca, a pomoću njegove blatnjave čarape pokušavali su stupiti u kontakt s njegovom dušom. Kad čarapa nije upalila, donijeli su njegove kocke šećera, cigarete, limenke pive, lišće koke, boce vina, svijeće i veliki drveni križ. Vjerujući da je zapeo u drugoj dimenziji, pokušali su ga kontaktirati.

Nakon devet dana rendžeri su ga čuli kako snažno viče i zove upomoć s obale rijeke, oko kilometar udaljen od kampa. Imao je gadne ugrize i ubode nakon više od tjedan dana u divljini, a sam tvrdi da je ostao živ samo zahvaljujući grupi majmuna.

Kaže da su mu bacali voće sa stabla kako bi pojeo nešto i da su ga svaki dan vodili do zaklona i vode.

‘Počeo sam trčati u sandalama, ali sam shvatio da će me usporavati. Bacio sam ih, a onda sam bacio i mobitel i lampu koju sam imao. Nakon silnog trčanja zaustavio sam se pod drvetom i počeo razmišljati. Što sam napravio, što radim? I onda sam se htio vratiti, ali to je bilo nemoguće’, rekao je Acuña i dodao da ne vjeruje da su ga spasili šamani i dobri duhovi bolivijske džungle, nego Bog u kojeg vjeruje.

Kopirati
Drag cursor here to close