Ravnopravnost spolova

Trišić-Babić: BiH se još suočava s konzervativizmom

Lifestyle / Flash | 14. 11. 2014. u 12:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić je u svom obraćanju na seminaru Regionalne akademije za demokraciju pod nazivom "Ravnopravnost spolova na zapadnom Balkanu" istaknula da su izazovi na ovu temu u zemljama poput Bosne i Hercegovine još veći, ali da je naša zemlja prošla dugi put od primatelja pomoći do zemlje od koje se traži pomoć.

Kao primjer navela je naš plan za provedbu Rezolucije 1325 , koje često koriste kao model mnoge zemlje u svijetu.

''Taj model koristimo i mi naročito kod zaštite prava za socijalno ugrožene skupine stanovništva, kao što su Romi. Bosna i Hercegovina, zajedno s ostalim zemljama regije primjenjuju široku paletu programa i strategija koji se odnose na ICPD( International Conference on Population and Development) program djelovanja. Udio pristupa planiranju obitelji je na visokoj razini u mnogim zemljama regije, ali ne u svim dijelovima. Moramo se potruditi da žene same donose odluku o stvaranju svoje obitelji kao i profesionalne karijere'', kazala je Trišić-Babić.

Navodeći da je zajednički regionalni problem produbljivanje jaza između generacija, kaže da su "naša društva sve starija, te će ova situacija zahtijevati da buduće politike stave jači naglasak na brigu za starije osobe".

Na posljednjem Regionalnom sastanku održanom u Ženevi, podsjetila je, ponovno je naglašeno, da čak i najrazvijenije europske zemlje još pate od rodno uvjetovane diskriminacije, fizičkog, emocionalnog i financijskog nasilja nad ženama i djecom.

BiH u potpunosti podržava zaključke o prioritetnim akcijama i preporuke spomenutog regionalnog sastanka održanog prošlog tjedna u Ženevi.

Što se tiče regije zapadnog Balkana, kaže Trišić-Babić, da se suočavamo s konzervativizmom u pogledu stereotipnih i tradicionalnih spolnih oblika, koji su posljedice rata, ekonomske krize i migracija.

''Mi moramo preispitati postojeći zakon i omogućiti pravosuđu da se čuje glas žena i djece, kao i svih ostalih diskriminiranih osoba, jednak pristup obrazovanju, kao i kampanje za podizanje svijesti koje se odnose na sprječavanje i suzbijanje nasilja i diskriminaciju nad ženama, djevojkama, djeci.

Kada govorimo o diskriminaciji, smatramo razne oblike koji često opravdanje nalaze u ime kulture, povijesti, identiteta i stereotipa. Činjenica da održiva društva i ekonomije ne mogu se postići bez ravnopravnosti spolova nikada ne smije biti zaboravljena'', istaknula je zamjenica Trišić-Babić, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close