Dolazak na svijet

Treće dijete ne donosi jednaku količinu sreće kao prvo i drugo

Lifestyle / Flash | 29. 10. 2014. u 08:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li vam rođenje djeteta donijeti sreću? Prema znanstvenicima, treće, četvrto i peto dijete roditeljima ne donose jednaku količinu sreće kao prvo ili drugo.

Novo istraživanje pokazuje kako rođenje prvog i drugog djeteta kratko povećava razinu roditeljske sreće, ali treće ne.

Nova studija, koju su uradili London School of Economics (LSE) i sveučilište Western, otkriva da se roditeljska sreća povećava u godini prije i nakon rođenja prvog djeteta, a onda se brzo smanjuje i vraća na razinu sreće prije djeteta.

Obrazac drugog rođenja je sličan, no, kada je u pitanju povećanje roditeljske sreće pri rođenju trećeg djeteta, učinak je zanemariv, piše Moja.ba.

"Naši rezultati pokazuju privremenu i prolaznu roditeljsku sreću kod rođenja prvog i drugog djeteta. Činjenica je da se roditeljska povećava sreća prije rođenja djece kada parovi formiraju partnerstvo i stvaraju planove za budućnost. Dolazak trećeg dijete nije povezan s povećanjem sreće, ali to ne znači da ih roditelji manje vole od starijih braće i sestara'', objasnio je Mikko Myrskylä, profesor demografije.

Profesor objašnjava kako roditelji imaju manji pritisak kada trebaju dobiti treće dijete, zbog iskustva kojeg imaju s prethodnom djecom.

Istraživanje je također otkrilo da postoje velike razlike u tome koliko su muškarci, a koliko žene pri rođenju bebe. Žene su uzbuđenije dok su trudne, dok muškarci postaju sretniji nakon rođenja djeteta.

Međutim, dugoročno gledano, nema razlike u razini sreće muškaraca i žene prije i poslije rođenja djece, piše Moja.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close