Misija

Traži se pravi put Kristofora Kolumba

Lifestyle / Flash | 08. 08. 2016. u 08:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 500 godina od iskrcavanja Kristofora Kolumba u Novom svijetu, moderni avanturisti s otočja Turks i Caicos krenut će njegovim stopama u pokušaju da izmijene povijest.

Epsko putovanje talijanskog moreplovca 1492. prvi je put nakon Vikinga spojilo dvije Zemljine hemisfere i zauvijek izmijenilo tijek povijesti.

No, već stoljećima traje spor oko toga gdje je najprije zakoračio, u igri je desetak otoka na Bahamima i otočju Turks i Caicos (TCI), britanskom prekomorskom teritoriju.

Tim sastavljen od pomorca i povjesničara odlučio je krenuti u vlastitu misiju kako bi dolazao da je Kolumbo u Ameriku najprije stigao na Veliki Turk, glavni otok TCI-a, piše u ponedjeljak BBC, prenijela je Hina.

Njihova teorija sasvim sigurno neće se svidjeti Bahamcima koji tvrde da je to povijesno mjesto otok San Salvador, no istraživači tvrde da im je cilj "ispraviti ono što piše u povjesnim knjigama".

Pokaže li se misija uspješnom, bit će to golemi poticaj turizmu na tom britanskom otočju, navodi BBC.

Povjesničak i stanovnik TCI-a Josiah Marvel tri je desetljeća proučavao Kolumbove dnevnike u bibliotekama diljem svijeta i napravio vlastiti prijevod, prema srednjevjekovnoj gramatici i nautičkoj frazeologiji.

Marvel tvrdi kako moderni prijevodi imaju "previše rupa" da bi se iskrcavanje u San Salvadoru, koji se do 1926. zvao Watling Island, moglo smatrati pouzdanim.

Među njima su magnetske varijacije zbog kojih su Kolumbovi kompasi krivo pročitani, i ono važnije, u dnevnicima se navode geografske širine koje pokazuju da je otok iskrcaja od Hispaniole udaljen 90 nautičkih milja.

"To je gotovo savršeno precizna udaljenost između Velikog Turka i Hispaniole", rekao je Marvel.

Kako bi provjerio svoju teoriju, Marvel će zajedno s dvojicom kapetana oploviti alternativnu rutu od Grand Turka do otoka Ragged, konačnom Kolumbovom odredištu na Bahamima, preko otoka Mayaguana i Inagua.

Trojka je na katamaranu Destiny II., čija je brzina slična Kolumbovoj Santa Mariji, isplovila na prvu etapu u studenom 2014., a završila u prosincu prošle godine.

Nakon što su oplovili rutu, uvjereni su da se poklapa s podacima iz Kolumbova dnevnika.

Sada se ponovno okupljaju za treće putovanje na jesen, Kolumbovom rutom od San Salvadora do otoka Ragged kako bi potvrdili da udaljenosti i pravci iz Kolumbova dnevnika nisu tako točni kao kada bi isplovio s Grand Turka.

"Želim ispraviti povjesne knjige i jednom za svagda dokazati da je najprije stigao na Grand Turk", rekao je vođa ekspedicije Tim Ainley.

"To je fascinantno, naježim se svaki put kada pomislim da plovim rutama Kolumbove flote prije puno, puno godina", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close