Vrućine

Toplotni val zahvatio regiju, ovo su preporuke liječnika

"Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu", preporuka je ZZJZ.
Lifestyle / Flash | 28. 07. 2021. u 14:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da živa u termometru ovih dana u Bosni i Hercegovini i regiji prelazi 30 stupnjeva Celzijusovih, a u pojedinim predjelima dostigne i 40, važno je pridržavati se nekih preporuka.

Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja mogu biti opasne ne samo za kronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH preporučuju građanima da se tijekom velikih vrućina što više zadržavaju u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima.

"Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja", poručuju iz ZZJZ FBiH.

Foto: Anadolija / Toplotni val zahvatio regiju

Preporučuje se da se ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, a da se izlazak izbjegava u terminu od 10 do 18 sati.

Odjeća i tjelesna aktivnost

"Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu", preporuka je liječnika.

Upozoravaju da dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sustava.

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako se ne osjeti žeđ. Preporuka je i da se ne konzumira tekućina koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer se na taj način povećava gubitak tekućine.

Foto: Anadolija / Toplotni val zahvatio regiju

Zbog velikih vrućina potrebno je izbjegavati tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu, a preporučuju se redovni i manji obroci.

"Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. Kuhanu i lako kvarljivu hranu obvezno držite u frižideru, a prije jela temeljito je podgrijte na temperaturi vrenja u trajanju od nekoliko minuta. Ako je stajala izvan frižidera i na visokoj temperaturi, ovu hranu nemojte konzumirati. Pažljivo sa sladoledom i slasticama", preporuka je ZZJZ FBiH.

Djeca u automobilima

Posebnu pozornost treba posvetiti novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama. Djecu ne treba nikada ostavljati u zatvorenim automobilima.

Preporučuje se dobro prozračiti automobil prije ulaska, jer u njima je temperatura oko 70 stupnjeva ako su na suncu.

"Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu", preporuka je ZZJZ.

Foto: Anadolija / Toplotni val zahvatio regiju

Kada je riječ o sunčanici, najblaži oblik simptoma je omaglica ili vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, potrebno je skloniti je u hlad, rashladiti hladnom vodom ili oblozima.

"Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite liječnika. Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu. Tijekom dana sol je najbolje nadoknaditi supom", preporuka je Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Toplotni val u BiH će se zadržati do kraja mjeseca, a od početka kolovoza očekuje se osvježenje.

Kopirati
Drag cursor here to close