Temperature preko 36

Toplotni udar stiže u Hrvatsku

Lifestyle / Flash | 10. 07. 2016. u 09:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski meteorolozi očekuju novi toplotni udar, posebno 12. srpnja na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika gdje će dnevna temperatura prelaziti 36 stupnjeva Celzijevih.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu apelirali su da se građani pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja da bi se zaštitili od vrućine i sačuvali zdravlje u najtežim uvjetima.

Svima koji ne moraju da izlaziti i izlagati se suncu i visokoj temperaturi, preporučuje se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima, te da izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10.00 do 17.00 sati.

Preporučuje se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka i redovino uzimanje tekućine, preporučili su iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U Zavodu kažu da je zbog visoke temperature i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija, prenose hrvatski mediji.

Građani se, usprkos upozorenjima, nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti, te drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život, navode u Zavodu.

Kopirati
Drag cursor here to close