Kako se tu našao?

Tko je zapravo uskršnji zeko i što on radi u ovoj priči

Lifestyle / Flash | 15. 04. 2017. u 18:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što je Uskrs bez čokoladnih zekonja i hrpe pastelnih životinjica s dugim ušima kojima ukrašavamo stan, poklone i Instagram fotografije?

Zec u raznim izdanjima jedan je od najpoznatijih simbola modernog načina slavlja Uskrsa, no ako ste se ikad upitali što on zapravo ima s ovim kršćanskim blagdanom i kada je dohopsao u tradiciju, donosimo odgovor!

Lik zeca stiže iz njemačkog folklora u kojem su ga po prvi puta predstavili Luterani. Originalno je igrao ulogu strogog sudca koji odlučuje jesu li djeca bila dobra ili ne u vrijeme korizme, piše 100posto.hr.

Zeko je u košarici nosio jaja i igračke za djecu pa je tako i dan danas njegov lik u nekim kućanstvima sličan Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku te noć prije Uskrsa "ulazi" u domove i ostavlja sitne poklone za najmlađe članove.

Dok neki roditelji djeci uručuju poklončiće koje je "dostavio Zeko", drugi poštuju legendu prema kojoj zec skriva košaru u vrtu ili kući, kako bi je djeca ujutro mogla potražiti.

Taj običaj po prvi je puta spomenut 1682. godine, u knjizi njemačkog fizičara i botanista Georga Francka von Franckenaua, pod nazivom "O uskršnjim jajima".

Sviđalo vam se ovo ili ne morate priznati da je ova tradicija ipak nešto simpatičnija od one u Švedskoj i nekim dijelovima Finske gdje se mala djeca ususret Uskrsu oblače u vještice ili starice i obilaze kuće u potrazi za slatkišima.

Kopirati
Drag cursor here to close