Banija čeka na obnovu

Tijekom dvije godine područje Petrinje treslo se 16.000 puta

Onaj najjači, koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine bio je magnitude 6.2, intenziteta VIII stupnjeva EMS-ove skale.
Lifestyle / Flash | 28. 12. 2022. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom dvije godine pojačane seizmičke aktivnosti petrinjskog epicentralnog područja zabilježeno je više od 16.000 zemljotresa magnituda manjih od dva stupnja Rihtera, priopćeno je iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Najjači prije dvije godine 

Onaj najjači, koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine bio je magnitude 6.2, intenziteta VIII stupnjeva EMS-ove skale.

Dogodila su se, prema ovim podacima, i 10 jakih potresa od VI do VII stupnja EMS-ove skale, 24 prilično jaka potresa od V do VI stupnja, od kojih su se dva dogodila tijekom ove godine.

Poginulo sedam osoba

Prema podacima koje je tijekom dvije godine prikupljao Geofizički odsjek PMF-a, dogodilo se i 95 umjerenih potresa od IV do V stupnja EMS-ove skale, od kojih je 15 bilo u ovoj godini, kao i 1349 slabih potresa intenziteta od III do IV stupnja, od kojih se 90 dogodilo u ovoj godini. 

Na današnji dan prije dvije godine u mjestu Strašnik kod Petrinje zemljotresom magnitude pet stupnja započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije u 12.19 okolinu Petrinje pogodio razoran zemljotres magnitude 6.2 prema Rihteru.

Obnova na čekanju 

U tom zemljotresu je poginulo sedam osoba, a pričinjena je i značajna materijalna šteta u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti širom Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Kopirati
Drag cursor here to close