Bamboccioni

Talijanske "velike bebe": Sud naložio ocu da plaća uzdržavanje za 28-godišnjeg sina

Lifestyle / Flash | 28. 04. 2016. u 07:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski sud naložio je ocu srednjih godina da uzdržava svoga dvadesetosmogodišnjeg sina za vrijeme studije, nakon što se otac obratio pravdi kako bi pokušao natjerati svoga potomka da nađe posao. Ovaj slučaj naglašava talijanski problem s razmaženim "velikim bebama" - "bamboccioni", koji odbijaju napustiti dom i grebu se od svoje roditelje.

Otac se utekao sudu kako bi dokazao da više nije dužan uzdržavati svoga sina, osporavajući jedan od uvjeta svoga sporazumnog razvoda, koji je odredio da on mora plaćati za sinovo visokoškolsko obrazovanje. Sin je diplomirao na studiju književnosti, za što mu je bilo potrebno nekoliko godina više od očekivanoga, a sada se prijavio na poslijediplomski studij eksperimentalnoga kina u Bologni.

Otac koji ostvaruje skromne prihode od pisanja, tvrdi da bi njegov sin trebao naći posao na nekoliko sati tjedno, i početi plaćati svoje troškove. "On više ne zaslužuje nikakvu financijsku pomoć, jer se nije nimalo potrudio da nađe posao kako bi se uzdržavao," rekao je sudu.

No građanski sud u Modeni, u sjevernoj Italiji, presudio je da je studij kina u skladu sa sinovim "osobnim nastojanjima" i da ga mora platiti otac. Ni jedan ni drugi nisu imenovani zbog odredbi o povjerljivosti.

Talijani su poznati po tome što ostaju živjeti s roditeljima kroz dvadesete, tridesete pa čak i četrdesete godine, često dok se ne vjenčaju. Slučaj iz Modene samo je jedan od 8.000 sličnih sporova koji dođu do suda svake godine, gdje odrasla djeca traže uzdržavanje od svojih roditelja.

Fenomen poznat kao "bamboccioni" - uvećanica od riječi "bamboccio", bucmasto dijete - povećava se od godina recesije, kako je nezaposlenost mladih dosegla 40 posto. Oko 65% Talijana u dobi od 18 do 34 godine živi s roditeljima, što je najviši postotak u Europi, prema Istatu, državnoj statističkoj agenciji. U Francuskoj i Britaniji taj je broj 34%, a u Njemačkoj 42%.

U Italiji su izraženi kulturalni čimbenici - talijanske su obitelji čvrsto povezane, i mnoga odrasla djeca uživaju u životu kod kuće, gdje im "Mamma" kuha pastu svaku večer, i brine se o pranju njihove odjeće. Mlade Talijane koji se osobito čvrsto drže za maminu pregaču podrugljivo se naziva "mammone".

Problem odrasle djece koji svoje roditelje tuže zbog novca pred sudom toliko je prisutan, da je Talijanska udruga bračnih odvjetnika pozvala Ustavni sud da odredi dobnu granicu preko koje djeca više ne bi mogla tužiti svoje roditelje.

Kopirati
Drag cursor here to close