Ćiju, ćiju, tup

Talijani Srbima godišnje pojedu 50 tisuća ptica pjevačica

Lifestyle / Flash | 30. 12. 2016. u 09:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine iz Srbije bude prokrijumčareno čak 50.000 ptica pjevačica, od kojih većina završi na meniju i trpezama talijanskih restorana, piše Blic.

U Italiji ptice pjevačice smatraju prvorazrednim delikatesom, posebno u vrijeme praznika, pa cvjeta nelegalni biznis vrijedan nekoliko milijuna eura, prenijela je Srna.

Iz Srbije se krijumčare ptice ulovljene u krivolovu uglavnom u okolini Žitorađe i Aleksinca, kao i na nekoliko mjesta u Bačkoj, ali se preko Srbije krijumčare i ptice ulovljene u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Kako je listu otkrio izvor upoznat s prilikama na terenu u Vojvodini, dio krijumčarenja ide preko maloprometnog graničnog prijelaza s Hrvatskom Bogojevo.

Ptice se preko graničnog prelaza prenose zamrznute u kutijama, a drugi način da stignu do osoba koje će ih prenijeti u Italiju jeste prebacivanjem preko Dunava u Hrvatsku, gdje ih preuzimaju krijumčari.

"Talijani su ranije, nakon završenog lova, sami krijumčarili ptice. Sada se to promenilo i lokalci kojima su platili za lov pronalaze ljude da to urade umjesto njih", naveo je izvor lista.

Predsjednik Društva za zaštitu ptica Srbije Milan Ružić kaže da je ovim poslovima vrlo teško ući u trag.

Kopirati
Drag cursor here to close