Odlazak

Svjetski poznate face koje su preminule u 2016. godini

Lifestyle / Flash | 02. 01. 2017. u 16:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina 2016. važi za naročito mračnu, kada je riječ o smrti slavnih. Međutim, je li zaista drugačija od ostalih? Urednik BBC rubrike 'Nekrolozi' Nick Serpell dobio je zadatak da analizira ima li nečeg neobičnog u broju slavnih koji su nas napustili ove godine.

On je prebrojao broj smrtnih slučajeva među poznatima od 2012. do kraja ove godine i zaista je primjetio neobičan porast u ovoj godini.

Štaviše, dvostruko veći broj poznatih umro je u prva tri mjeseca 2016. nego što je to bio slučaj prošle godine, a čak pet puta veći u odnosu na isti period 2012., prenosi B92.

Muzička ikona David Bowie preminuo je 10. siječnja u 70. godini života nakon 18 mjeseci borbe sa rakom. Utjecajni pjevač, tekstopisac i producent eksperimentirao je sa glam rockom, art rockom, soulom, hard rockom, dance glazbom, popom, punkom i elektronikom tijekom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina.

Legendarni glazbenik Prince preminuo je 21. travnja u 57. godini života na svom imanju. Prince je rođen u Minneapolisu u Minnesoti 1958. godine. Od ranog djetinjstva je pokazivao ljubav prema glazbi, a prvu pjesmu je napisao već sa sedam godina.

Među njegove najveće hitove se ubrajaju 'Purple Rain', 'Kiss', 'When Doves Cry', 'Cream', 'Little Red Corvette', '1999' i 'The Most Beautifull Girl in the World'.

Kanadski pjevač Leonard Cohen preminuo je 7. studenog u 82. godini. Uzrok smrti nije naveden, samo da će memorijalna služba biti održana u Los Angelesu u narednim danima, kao i da obitelj moli za privatnost.

Leonard Cohen rođen je u Montrealu, neki od njegovih najvećih hitova su 'Suzanne' i 'I'm Your Man', a pretprošlog mjeseca objavio je svoj 14. album nazvan 'You Want it Darker'.

Čuveni engleski pjevač i pop ikona 20. stoljeća George Michael preminuo je u svom domu 25. prosinca u 54. godini života. George Michael rođen je kao Georgios Kyriacos Panayiotou u Londonu 1963. godine, a karijeru je otpočeo sa 18 godina u duetu Wham! sa Andrewom Ridgeleyem.

Alan Rickman, velikan britanskog filma i pozorišta, umro je 14. siječnja u 70. godini života. Glumac koji je tumačio brojne uloge u filmovima, između ostalih i u 'Umri muški' i u 'Harry Potteru', umro je u Londonu od raka.

Poznata američka glumica Carrie Fisher, najpoznatija po ulozi princeze Leie u 'Ratovima zvijezda', preminula je 27. prosinca u 61. godini života.

Fisher, rođena 21. listopada 1956, kćerka je pjevača Eddija Fishera i glumice Debbie Reynolds, a prvi put se pojavila na filmu 1975. godine, u komediji 'Shampoo'. Ipak, uloga princeze Leie u originalnoj trilogiji 'Ratovi zvijezda' je bila ta koja ju je proslavila na svjetskoj sceni.

Holivudska glumica Debbie Reynolds, koja se proslavila ulogom u filmu 'Pjevajmo na kiši' ,preminula je u 85. godini, samo dan nakon što je umrla i njena kćerka Carrie Fisher. Mary Frances Reynolds rođena je 1. travnja 1932. godine. Kompanija 'Warner brothers' joj je nadjenula ime Debbie.

Američki glumac Anton Yelchin, koji je poznat po ulozi Pavela Čehova u franšizi 'Zvjedane staze', poginuo je 19. lipnja u prometnoj nesreći u 27. godini. Yelchin je stajao iza svog automobila, koji je krenuo unatrag, kada ga je udario i zaglavio između sandučeta i ograde njegove obiteljske kuće, piše B92.

Poznati američki glumac Gene Wilder, zvijezda filmskih komedija poput 'Vruća sedla', 'Mladi Frankenštajn' i 'Žena u crvenom', preminuo je 19. kolovoza u 84. godini. Wilder je preminuo u svojoj kući u Stamfordu, u saveznoj državi Connecticut, od komplikacija povezanih sa Alzheimerovom bolesti.

Čuvena američka spisateljica Harper Lee, poznata po romanu 'Ubiti pticu rugalicu', umrla je 19. veljače u 90. godini života. Harper Lee je rođena 28. travnja 1926. godine u Monroevilleu u Alabami.

Talijanski glumac Bud Spencer, poznat po ulogama u 'špageti vestern' filmovima, preminuo je 27. lipnja u Rimu u 86. godini. Rođen je kao Carlo Pedersoli 31. listopada 1929. godine u Napulju i prvi je Talijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od jednog minuta.

Pjevač britanskog benda 'Dead or Alive' Pete Burns preminuo je 21. listopada u 57. godini. Pete Burns osnovao je bend 'Dead or Alive' 1980. godine. Jedna od najpoznatijih pjesama ovog benda'You Spin Me Round' je obilježila glazbu osamdesetih, a mnogi su je i obrađivali kasnije.

Čuveni pisac, filozof i sociolog Umberto Eco umro je 19. veljače u 85. godini. Umberto Eco rođen je u Alexandriji, u talijanskoj provinciji Piemont. Romani 'Ime ruže' i 'Fukoovo klatno' ubrajaju se među najpoznatija Ecova dela. Njegove novele često uključuju stvarne povijesne ličnosti i tekstove.

Talijanski dramski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Dario Fo umro je 13. listopada u 91. godini. Fo je bio poznat po svojoj oštroj političkoj satiri u komadima kao što je 'Slučajna smrt jednog anarhiste'.

Glumica Doris Roberts, koja je nagrađena Emmy nagradom za svoju ulogu u hit seriji 'Svi vole Raymonda', umrla je 17. travnja u 91. godini života.

Tijekom svoje 64-godišnje karijere, osvojila je pet Emmy nagrada, četiri za 'Raymonda' i jedan za 'St Elsewhere' 1982. Rođena je u Saint Louisu 4. studenog 1925. a nedugo potom se preselila u New York.

Američki glumac David Huddlestone poznat po ulozi 'pravog' Velikog Lebovskog u istoimenom kultnom filmu braće Cohen, preminuo je 2. kolovoza u 86. godini.

Američki pjevač Frank Sinatra mlađi preminuo je 16. ožujka na Floridi u 72. godini. Sinatra, sin mnogo slavnijeg Franka Sinatre, preminuo je iznenada od posljedica srčanog udara dok je bio na turneji na Floridi, gdje je trebao održati koncert.

Bivši bubnjar američkog metal benda 'Megadeth' Nick Menza umro je tijekom nastupa u Los Angelesu 21. svibnja.

Čuveni britansko-irački arhitekt Zaha Hadid, prva žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu, preminula je 31. ožujka u 66. godini.

Pored toga što je prva žena koja je dobila Prickerovu nagradu za arhitekturu, Zaha Hadid je najpoznatija po projektiranju Centra za vodene sportove u Londonu, koji je izgrađen specijalno za Olimpijske igre 2012.

Američki glumac Jon Polito, poznat po ulogama u fimovima braće Cohen i seriji 'Odjel za umorstva', umro je 1. rujna u 66. godini života.

Glumac Barry Jenner, poznat po svojoj ulozi admirala Williama Rossa u 'Star Trek: Deep Space Nine', umro je 9. kolovoza od leukemije. Imao je 75 godina.

Glumac George Gaynes, vjerojatno najpoznatiji po ulozi komandanta Lassarda iz kultne komedije 'Policijska akademija', preminuo je 15. veljače u 98. godini.

Legendarna američka glumica mađarskog podrijetla Zsa Zsa Gabor umrla je 19. prosinca u 100. godini. 'New York daily' Zsa Zsa Gabor opisuje kao Paris Hilton svoje generacije.

Mađarski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Imre Kertesz preminuo je 31. ožujka u 87. godini. Pored navedenih tijekom 2016. godine preminuli su: Patty Duke (glumica, preminula u 69-oj godini), George Martin (producent, preminuo u 90-oj godini), Natalie Cole (pjevačica, preminula u 65-oj godini), Alexis Arquette (glumica, preminula u 47-oj godini života), William Patrick Kinsella (pisac, preminuo u 81-oj godini).

Tijekom 2016. godine umrli su i: Michael Cimino (redatelj, preminuo u 77-oj godini), Tomaž Pandur (redatelj, preminuo u 53-oj godini), Andrzej Wajda (redatelj, preminuo u 90-oj godini), Peter Vaughan (glumac, preminuo u 93-oj godini), Alan Thicke (glumac, tekstopisac i voditelj, preminuo u 69-oj godini), Michu Meszaros (glumac, preminuo u 76-oj godini), Steve Dillon (strip crtač, preminuo u 54-oj godini), Merle Haggard (glazbenik, preminuo u 79-oj godini), Juan Gabriel (pjevač, preminuo u 66-oj godini života).

Kopirati
Drag cursor here to close