Eco-friendly menu

Svjetski lideri na sastanku UN-a jeli hranu "iz smeća"

Lifestyle / Flash | 30. 09. 2015. u 07:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada 30 svjetskih lidera sjedne ručati na sastanku Ujedinjenih naroda, vjerojatno svi očekuju da budu posluženi skupocjenim specijalitetima. Međutim, ovog puta dobili su obrok iz 'smeća'.

Sastanak UN u nedjelju obilježje ručak koji su pripremili svjetski poznati kuhari, kako bi istaknuli problem bacanja hrane.

''To je tipični američki obrok, ali potpuno drugačije spremljen'', rekao je čuveni kuhar Den Braber iz New Yorka, koji je pomogao u osmišljavanju menija.

''Umjesto junetine, jesti će se kukuruz kojim se hrane krave. Izazov je da se napravi nešto zaista ukusno od nečega što bismo inače bacili'', kaže Braber.

On je s bivšim kuharom Bijele kuće Samom Kassom osmislio ovaj vegetarijanski obrok. Kass je inače osmislio i kampanju 'Lets’s Move' koju je predvodila Prva dama Amerike Michelle Obama.

''Naš ručak napravljen je od hrane koja bi završila na smeću, emitirala metan i tako zagađivala atmosferu'', rekao je generalni tajnik UN Ban Ki Moon.

Prema procjenama UN, više od četvrtine usjeva širom sveta služi za uzgoj hrane koja se na kraju baci ili propadne.

Brojni su i aktivisti diljem svijeta koji jedu hranu iz smeća kako bi ukazali na problem bacanja hrane.

Svjetski lideri su za predjelo dobili 'salatu deponija' od odbačenih jabuka i krušaka, s prilivom od tečnosti iz limenke leblebija. Kruh je umiješan od žitarica koje obično bacaju pivare i destilerije.

Vegetarijanska pljeskavica, poslužena kao glavno jelo, napravljena je od povrća koje se nikad ne bi moglo naći na policama supermarketa. Prilog 'prženi kravlji kukuruz' napravljen je od kukuruza koji obično jede stoka, a koji je različit od šećerca koji je uglavnom rezerviran za ljude. Burger je preliven 'kečapom od gnjile cikle''.

Službenici su za desert dobili krem od ljuske kakaoa.

Kopirati
Drag cursor here to close