5. prosinac

Svjetski je dan turske kave

Turska kava je u središtu društvenog života otkako je prvi put skuhana u 16. stoljeću
Lifestyle / Flash | 05. 12. 2023. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog jedinstvenog mirisa koji ispunjava domove, kafiće, urede i na kraju ulice, turska kafa je jedno od najprijatnijih iskustava koje možete doživjeti tijekom svog putovanja u Tursku, javlja Anadolu.

Kava je u Turskoj društveni posrednik koji okuplja ljude povezujući ih i pozivajući na druženje. Uloga kave je toliko važna da najbitniji sastanci i razgovori nakon obroka počinju uvijek istim pitanjem: "Kakvu kavu pijete?"

Jedinstven okus i tradicionalna vrijednost kave uvrstili su je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine 2013. Od tada se 5. prosinac, datum upisa turske kave na UNESCO-ovu listu, obilježava i slavi kao "Svjetski dan turske kave".

Turska kava je u središtu društvenog života otkako je prvi put skuhana u 16. stoljeću. Mirisni napitak proširio se širom osmanske imperije i svojim ritualima, tradicijom i ulogom obišao svijet. Kava je ključna za tursku kulturu, a turska riječ za doručak je "kahvalti", a doslovno znači "prije kafe". Kad god posjetite prijatelje ili obitelj u Turskoj, uvijek će vam biti ponuđena turska kava kao piće dobrodošlice. To važi i za svadbene proslave, zaruke, rođenja i skoro sve društvene događaje.

Foto: Shutterstock / Način kuhanja turske kave ostao je nepromijenjen stoljećima

Način kuhanja turske kave ostao je nepromijenjen stoljećima i to je jedna od odlika njene jedinstvenosti. Turska kava se priprema tako što se fino mljevena i u prahu zrna kafe kuhaju u hladnoj vodi u posudi turskog naziva "cezve" (džezva). Nakon ključanja, kava zapjeni, a potom se sipa u šalice u kojima se na vrhovima stvara baršunasta pjena. Za razliku od nekih drugih kava, turska kafa se sipa u šalice sa svojim talogom i uvijek se servira s čašom vode, rahat-lokumom ili drugim slatkišom.

Turska kafa razlikuje se prema načinu mljevenja i pripremi, ovisno o sastojcima i navikama stanovništva različitih regija Turske.

Drveće mastike, koje se može naći širom Egejske regije, sa sobom nosi tradiciju pravljenja turske kave s mastikom.

Foto: Facebook / Turska kava je u središtu društvenog života otkako je prvi put skuhana u 16. stoljeću

Menengic kava, pripremljena je sušenjem zrna drveta "Pistacia terebinthus", veoma je popularna u Gaziantepu koji je "turska domovina pistacija" na jugoistoku zemlje.

Dibek kava, obično smrvljena u kamenoj posudi, postala je popularna kao jedinstvena alternativa turskoj kavi zbog svoje blage arome i kao turska kava koja se može poslužiti s mlijekom. Mirra kava poznata je kao čvrsta i gorka kava, a obično se preferira u jugoistočnim pokrajinama Turske, Sanliurfi i Mardinu.

Kopirati
Drag cursor here to close