Sarajevo

Svjetski dan prevencije samoubojstva obilježen u BIH

Lifestyle / Flash | 11. 09. 2016. u 14:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje studenata psihologije Sinapsa u okviru svojih planiranih aktivnosti je 10. rujna obilježila Svjetski dan prevencije samoubojstva ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Udruženje je prepoznalo važnost bavljenja ovom tematikom iz razloga što svaki pokušaj suicida ili iskazivanje parasuicidalnog ponašanja, samoozljeđivanja može predstavljati poziv u pomoć.

Ljudi iz struke pokušavaju otkriti uzroke i baviti se prevencijom, ali uz podršku javnosti koje svakako nema, osobe koje pate od problema ostaju u četiri zida i rezultiraju suicidom.

''Suicidalnim porivima se svakako može i moguće je stati u kraj, ispravnim prepoznavanjem i adekvatnim reagiranjem. Ono što nedostaje u cijeloj priči jeste da se jako malo radi na podizanju svijesti. Ljude svakako treba uputiti što zaista znači suicid, kako prepoznati suicidalno ponašanje i kome se obratiti, što predstavlja krajnjim ciljem obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstva podjelom letaka sa ovim istaknutim informacijama'', rekla je Arnela Kamerić, PR Udruženja studenata psihologije "Sinapsa".

Također, na raspolaganju je bio info pult gdje su građani imali priliku razgovarati sa članovima udruženja ujedno i studentima psihologije.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstva je podržano od strane projekta ''Mentalno zdravlje'', te bhtelecoma i Eldžam tradea.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Udruženje studenata psihologije "Sinapsa" u svom radu sprovodi mnogo projekata, a jedna od kategorija jeste promicanje izgradnje zdravog stila života i mentalnog zdravlja.

Podizanje svijesti na ovaj način koji može rezultirati praktičnom koristi organizacija smatra poželjnim. Ukoliko se rezultati projekta očituju u očekivanom ishodu, mi smo uradili jednu ispravnu i korisnu stvar i želimo snažno nastaviti tim putem u ostvarenju ciljeva koje se tiču nas, naše struke i okoline u kojoj živimo kako bi stvorili zdravu klimu i priliku za ostvarenje svakog pojedinca.

Kopirati
Drag cursor here to close