jedna milijarda ustaje

Svjetska kampanja protiv nasilja nad ženama i ove godine u Mostaru

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 19:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska kampanja protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Jedna milijarda ustaje" održava se 14. i 15. u Mostaru.

Kampanja je usmjerena na borbu protiv nasilja nad ženama, ali se njome želi poslati i univerzalna poruka - STOP svakom obliku nasilja.

"Naše društvo, nažalost, obiluje nasiljem u svim oblicima. Istraživanje iz 2013. godine Agencije za ravnopravnost spolova pokazalo je da je u BiH svaka treća, odnosno četvrta žena žrtva fizičkog nasilja, a 43 posto žena u BiH u svom životu doživi psihičko nasilje" izjavila je novinarima Aldijana Trbonja Tule iz Udruge "Žena BiH".

Istaknula je kako je psihičko nasilje u tijeku ženskog života najčešći oblik nasilja evidentiran u BiH, s tim da se kod nas nasilje nad starijim osobama vrlo slabo evidentira i često se nikako ne prijavljuje.

" Razlike u dobnoj granici, ekonomskom statusu ili području iz kojeg žrtva dolazi, ne postoje"kazala je Trbonja Tule.

"Nasilje nad ženama ne prepoznaje ni ruralna ni urbana područja niti stupanj obrazovanja, socijalni ili ekonomski status. Ono postoji u svim slojevima bh. društva, a čak možemo reći da nekada obrazovanije i žene boljeg statusa teže prijavljuju nasilje" naglasila je Trbonja Tule.

Prvog dana kampanje na Španjolskom trgu upriličen je ples koji će se održati i ispred Tržnog centra Mepas Mall. Drugog dana, 15. veljače u Gradskoj vijećnici održat će se javna tribina pod nazivom "Žena ili mašina – eksploatacija žena" u 11 sati.

Koordinatori projekta u Mostaru su Vijeće mladih grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina, Udruga "Žena BiH" te ELSA Mostar.

Pokretačica kampanje "Jedna milijarda ustaje" je Eve Ensler, autorica knjige "Vaginini monolozi

Kopirati
Drag cursor here to close