Unatoč pandemiji

Svečana dodjela Nobelove nagrade za mir uživo u Oslu

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov, odvažni borci za slobodu govora, ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir.
Lifestyle / Flash | 27. 10. 2021. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana dodjela Nobelove nagrade za mir, koja je 2020. održana online zbog pandemije, održat će se uživo u najužem krugu u Oslu u prosincu 2021., objavio je Odbor u utorak, prenosi HINA.

"Bit će nazočno dvoje dobitnika Nobelove nagrade za mir, Maria Ressa i Dmitrij Muratov i predstavnik prošlogodišnjeg dobitnika, Svjetskog programa za hranu", napisao je u poruci elektroničkom poštom Olav Njolstad, tajnik norveškog odbora Nobelove nagrade agenciji France presse.

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov, odvažni borci za slobodu govora, ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Muratov (59) je glavni urednik ruskog lista Novaja Gazeta i prvi Rus koji je dobio ovu nagradu nakon bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova koji je pomogao osnovati taj list novcem koji je dobio uz Nobelovu nagradu 1990. godine.

Ressa (58) je osnovala filipinski istraživački novinski portal Rapper s još tri novinarke 2012. godine, a svoj rad je uglavnom usmjerila na praćenje kontroverznog i nasilnog rata protiv droge koji je pokrenuo filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

Druga svečanost održat će se istog datuma u Stockholmu za dobitnike drugih Nobelovih nagrada, za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i ekonomiju.

Nobelova zaklada navodi da će zbog pandemije te nagrade biti dodijeljene dobitnicima u njihovim zemljama.

"Dobitnici će primiti odlikovanje i diplomu u svojim zemljama zbog nesigurnosti u vezi pandmije i međunarodnih letova", izjavio je direktor Zaklade, Vidar Helgesen.

Kopirati
Drag cursor here to close