'Sloboda'

Sve manje maloljetničkih trudnoća u Mostaru

Lifestyle / Flash | 03. 03. 2016. u 11:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Problem maloljetničke trudnoće u gradu Mostaru je posljednje tri godine u znatnom opadanju u odnosu na ranije godine kada je bio prisutan u velikoj mjeri", potvrdila je za Dnevni list Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

Od početka 2016. godine nije zabilježen niti jedan porođaj maloljetnice, dok su u protekloj godini zabilježene samo dvije maloljetničke trudnoće.

"Obje maloljetnice koje su se porodile u 2015. godini su bile u dobi od 17 godina. Do 2013. godine u kojoj smo zabilježili 6 maloljetničkih trudnoća, tijekom barem 5-godišnjeg prethodnog razdoblja redovito smo imali 8 do 9 takvih trudnoća, odnosno porođaja godišnje. U ovoj 2016.godini do sada nismo imali niti jedan porođaj maloljetnice", kazala je Tomić.

Predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar je istaknula da je rano stupanje u spolne odnose (u EU prvi spolni odnos u prosjeku od 16. do 18. godine) jedna od posljedica "seksualnih sloboda" koje su obilježile zadnjih nekoliko desetljeća, ali i "seksualizacije" medija (internet, mobilna telefonija), što negativno utječe na poimanje spolnosti kod mladih.

SKB Mostar nema podataka o pobačajima, odnosno namjernim prekidima maloljetničkih trudnoća. Tomić je mišljenja da se zbog diskrecije ti prekidi obavljaju u privatnim poliklinikama. Kada je riječ o davanju djeteta na posvojenje, Tomić je kazala kako se ti slučajevi bilježe otprilike svake dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close