Utjecaj pandemije

Svaki treći bh. građanin za strože restrikcije

Posebno se značajan 'skok' i promjena mišljenja građana dogodila u prvoj polovici lipnja, kada je porastao udio građana koji žele strože mjere.
Lifestyle / Flash | 22. 07. 2020. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u BiH po pitanju širenja COVID-19, prema mišljenju većine građana, ide na lošije. Pored toga, sve veći postotak bh. populacije se slaže da je potrebno ponovno uvesti strože restriktivne mjere, rezultati su kontinuiranog praćenja javnog mnijenja u BiH po pitanju COVID-19 koje provodi kompanija Valicon.

Valicon je četiri mjeseca trajanja pandemije COVID-19, kontinuirano od mjeseca ožujka, na tjednoj/dvotjednoj osnovi prati utjecaj pandemije na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

Pesimizam sve prisutniji

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo sve većeg broja novozaraženih COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Pa tako, prema podacima Worldometer, od 15. lipnja prisutan je trend rasta zaraženih, sa dnevnim prosjekom od oko 150-200 novozaraženih.

Ovakav razvoj trenutne situacije i svakodnevnih informacija o broju zaraženih i umrlih, koje dolaze do stanovništva BiH, u značajnoj mjeri utječu na sam optimizam i generalnu percepciju trenutne situacije.

Naime, prema zadnjem valu mjerenja (9. – 13., srpnja) tri četvrtine populacije ili 76% smatra da situacija u BiH po pitanju širenja COVID-19 ide na lošije. Od toga je čak 13% onih koji jako pesimistično gledaju na razvoj trenutne situacije, te smatraju da nas u narednom periodu čeka mnogo lošija situacija.

S druge strane, svaki peti građanin BiH smatra da situacija ipak ide na bolje, dok je samo 4% onih koji su jako optimistični (gledaju dosta pozitivno na trenutni razvoj situacije).

Ipak, mnogo je zanimljivija slika percepcije bh. populacije kada gledamo kroz vrijeme odnosno od kraja ožujka (kada je proglašena pandemija) pa do sredine srpnja. Pa tako je kod stanovništva BiH, više optimizma bilo na početku pojave COVID-19 i proglašenja pandemije, nego što je to slučaj sada, četiri mjeseca nakon.

Zapravo, nakon početnog izraženog pesimizma krajem ožujka, jasno je vidljivo da je optimizam stanovništva BiH rastao nakon toga, kada se počeo bilježiti sve manji broj novozaraženih, manji broj smrtnih slučajeva i kada su restriktivne mjere polako popuštale.

Sredinom svibnja je čak 90% bh. građana smatralo da situacija po pitanju širenja COVID-19 ide na bolje ili mnogo bolje. S obzirom da tada broj novozaraženih u BiH na dnevnoj razini nije prelazio 30 optimizam bh. građana u tom trenutku je sasvim razumljiv. Ipak, od sredine lipnja, kada dolazi do pogoršanja opšte epidemiološke slike u BiH, tako se i mijenja percepcija bh. populacije gdje je sve veći broj onih koji pesimistično gledaju na sami razvoj situacije.

U konačnici, kada se usporede vremenske točke mjerenja, jasno je da je trenutni postotak pesimističnih građana (tri četvrtine ili 76%) i najveći pa čak i veći od procenta koji je dobiven krajem ožujka (57%) kada je proglašena pandemija i uvedene restriktivne mjere.

Uvođenje strožih restriktivnih mjera

Upravo je percepcija populacije o tome da li situacija ide na bolje ili na lošije usko vezana i za ocjenu poduzetih mjera za kontrolu širenja pandemije. Naime, navode, ukoliko promatramo ocjenu restriktivnih mjera od početka COVID-19 pandemije, jasno se vidi trend gdje su građani na početku priželjkivali strože mjere, da bi im se krajem travnja i u svibnju, kada je virus COVID-19 donekle 'stavljen' pod kontrolu, mjere činile prestrogim.

Međutim, u lipnju, srpnju sa povećanim brojem novozaraženih osoba, populacija ponovo uviđa važnost restriktivnih mjera. Posebno se značajan 'skok' i promjena mišljenja građana dogodila u prvoj polovici lipnja, kada je porastao udio građana koji žele strože mjere.

Kada usporede stavove građana iz različitih entiteta, vidljivo je da građani Republike Srpske značajno više smatraju da su trenutne restriktivne mjere primjerene situaciji za razliku građana FBiH. S obzirom da su restriktivne mjere (policijski sat, zabrana kretanja za mlađe od 18 i starije od 65), donijete sa proglašenjem pandemije u BiH, puno duže bile na snazi u Republici Srpskoj ovakav stan građana Republike Srpske je donekle i očekivan.

Građani se teško navikavaju na “novu normalnost”

Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, te značajan porast pesimizma kod građana BiH može se primijetiti i značajan pad udjela populacije koja novonastalu situaciju doživljava kao 'normalnu' (normalnu, uz trenutne okolnosti) - 13% građana dijeli takvo mišljenje prema zadnjem valu mjerenja.

''Ukoliko pogledamo razdoblje sredine i kraja svibnja vidimo da je u tom razdoblju svaki četvrti građanin BiH smatrao da je trenutna situacija normalna s obzirom na okolnosti. Ipak, u razdoblju od kraja lipnja do sredine srpnja značajan je pad udjela populacije koja novonastalu situaciju doživljava kao 'normalnu', te blagi rast onih koji gledaju na situaciju kao beznadnu ili kritičnu.

Iz Valicona dodaju da ostaje da vidjeti daljnji razvoj trenutne situacije po pitanju širenja virusa COVID-19 u BiH i percepcije bh populacije.

Kopirati
Drag cursor here to close