Zdravo, ali oprez

Svaki dan, čim sunce svane, trebamo jesti banane?

Lifestyle / Flash | 24. 08. 2016. u 10:55 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na banane se bez sumnje gleda kao na super-voće. Kalij koji sadrže je dobar za srce, dok visok sadržaj vitamina B6 jača živce. Pošto su banane vrlo zdrava hrana, koja nas zasiti, mnogi ih jedu kao brz doručak. No, neki zdravstveni treneri tvrde kako je to vrlo loša ideja.

Daryl Gioffre je razvio svoj vlastiti plan prehrane i pojasnio na britanskom blogu "Byrdie" kako tijelo ne može apsorbirati hranjive tvari iz banana bez dodavanja masnoće. Nakon što pojedemo ovo voće, slijedi porast razine šećera u krvi, a također i kiseline u organizmu.

Banana, dakle, zaista tijelu pruža brz dotok energije - ali samo nakratko. Vrlo brzo potom uslijedi umor i osjećaj gladi. Pošto banane sadrže oko 25 posto šećera, razina inzulina naglo raste, a zatim nakon kraćeg vremena opet pada. To izaziva izražen napad gladi.

No, sve to još uvijek ne znači kako banane trebamo izbaciti iz doručka.
Savjet: Ako jedete banane sa nezašećerenim jogurtom ili bademima, tijelo može apsorbirati bitne hranjive sastojke.

Koji su pozitivni učinci?

Banana je svestrano voće i hrana za svaku priliku. Ovih pet razloga ukazuje zašto bismo trebali jesti banane svaki dan.

1. Prevencija Alzheimera

Banane sadrže tvar koja štiti stanice od oštećenja. Dnevna konzumacija ovog voća može spriječiti bolesti kojima se uništava sve veći broj živčanih stanica - kao što je Alzheimerova bolest.

2. Dobavljač energije

Zahvaljujući brojnim ugljikohidratima, banane brzo izazivaju osjećaj sitosti i brzo daju nam energiju - i to na vrlo zdrav način

3. Normalizacija krvnoga tlaka

Osim brojnih vitamina, banana sadrži puno kalija - čak i više od avokada. Kalijevi minerali su poznati po tome da smanjuju krvni tlak.

4. Povećana produktivnost

U pulpi - a posebno u ljusci ovog žutog voća - sadržan je hormon dopamin. On povećava broj otkucaja i poboljšava sam rad srca. Dakle, banana je također idealna za sportaše.

5. Osjećaj sreće

Triptofanske amino kiseline, koje banana sadrži, tijelu su nužne za izgradnju serotonina. Hormon popravlja raspoloženje, čime se može i smanjiti depresiju.

Kopirati
Drag cursor here to close