Lemij

'Superteški' metal: Fanovi Motorheada žele novi element nazvati po Lemmyju

Lifestyle / Flash | 07. 01. 2016. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fanovi Motorheada žele da se jedan od novootkrivenih kemijskih elemenata nazove po nedavno preminulom Lemmyju Kilmisteru, javlja BBC. Na internetu je pokrenuta peticija da se element 118 nazove Lemij. To je jedan od četiri radioaktivna "superteška" metala koji su početkom tjedna dodani periodnom sustavu elemenata.

Vođa Motorheada preminuo je 28. prosinca od agresivnog oblika raka, nedugo poslije svog 70. rođendana.

"Rock je tijekom božićnih blagdana iznenada izgubio jednu od svojih ikona. Lemmy je bio snaga prirode i sama suština heavy metala. Vjerujemo da bi bilo prikladno da se jedan od četiri nova teška metala nazove Lemij", kaže se u peticiji koja je dosad prikupila 15 tisuća potpisa. Četiri nova kemijska elementa prije nekoliko su dana službeno dodana u periodni sustav. To su prvi elementi uvršteni u periodni sustav od 2011. godine, kada su dodani elementi 114 i 116, kasnije nazvani flerovij i livermorij.

Nove elemente formalno je verificirala Međunarodna unija čiste i primjenjene kemije (IUPAC). To je tijelo objavilo da su američki i ruski znanstvenici pružili dovoljno dokaza za postojanje elemenata 115, 117 i 118. Otkriće elementa 113 pripisano je japanskim kemičarima s Instituta Riken.

Četiri elementa nemoguće je pronaći u prirodi jer se radi o sintetskim elementima koji se mogu stvoriti jedino u laboratoriju i pošto im se vrijeme raspada mjeri u sekundama iznimno je teško dokazati njihovo postojanje.

Skupine znanstvenika koje su otkrile elemente sada će ih imati pravo imenovati. Nazive mogu dobiti po nečem mitološkom, po mineralu, mjestu ili zemlji, po nekom posjedu ili osobi. Naziv elementa mora potvrditi IUPAC nakon javne rasprave.

Kopirati
Drag cursor here to close