Na pojedinim lovištima

Šume su još zelene, početak lova odgođen

Lifestyle / Flash | 03. 10. 2016. u 16:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako sezona lova u Hercegovini treba početi 1. listopada, u Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, Kočerinu i drugim poznatim lovištima Hercegovine počet će malo kasnije, jer je šuma još poprilično zelena, te ima zmija.

''Sezona lova u Mostaru će početi 9. listopada, a u Širokom Brijegu, Grudama i Kočerinu i drugim lovištima u ZHŽ-u počet će 16. listopada. Inače, sezona lova počinje 1. listopada, a završava zadnji dan u veljači. Iako Pravilnikom 'o vremenu lova, lovostajom zaštićene divljači i popis vrsta ptica i sisara koji se smatraju korisnim za poljoprivredu i šumarstvo', svaka vrsta se lovi do drukčijeg datuma. Inače, propisano je da lovci iz registriranih društava smiju loviti vikendima i državnim praznicima'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Vlado Bošnjak, član Lovačkog društva 'Mosor'.

Po Bošnjakovim riječima, u Hercegovini se najčešće love zečevi i divlje svinje, ali sve je svedeno na minimum.

''Prije se lovilo iz nekih drugih razloga, no danas je to većinom sportski lov iz razonode. Postoje određena razdoblja kada se koja vrsta može i smije loviti, no krivolov u Hercegovini je rak rana naših lovišta. Ni zakon ni država nas ne prepoznaju i podržavaju'', kazao je Bošnjak navodeći kako surađuju s policijom koliko mogu, ali je teško stati u kraj krivolovcima.

Lovačka društva se često na početku lova međusobno posjećuju te zajedno obilježavaju početak lova i razgovaraju o problemima, kaže Bošnjak, dodajući kako lovci koji se nalaze u društvima zapravo čuvaju prirodni balans jer i sami često kupuju životinje i puštaju ih u prirodu, a love po planu koje je naloženo zakonom.

Pojedina lovačka društva, tradicionalno su mogla otvoriti sezonu 1. listopada, kada je to i predviđeno, pa je lovačko društvo 'Baćina' iz Doljana otvorilo lovnu sezonu u subotu, a članovi su se okupili ispred lovačke kuće kako bi proslavili ovaj dan.

Prije početka druženja održali su i radni sastanak članova društva, kako bi vidjeli na koji način mogu poboljšati kvalitetu u lovištu, a i u samom lovačkom društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close