Paula Rusesabaginu

Suđenje junaku "Hotela Ruande": Presuda se očekuje 20. rujna

Sud u Kigaliju, koji je Rusesabagini i dvadesetorici njegovih suradnika sudio od veljače do srpnja, u srijedu je izvijestio da odgađa objavu svoje odluke zakazane za 20. kolovoza.
Lifestyle / Flash | 20. 08. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Suđenje Paula Rusesabaginu

Presuda za "terorizam" Paulu Rusesabagini, bivšem hotelijeru čija je priča nadahnula snimanje filma "Hotel Ruanda", bit će izrečena 20. rujna, priopćile su u petak ruandske pravosudne vlasti

Sud u Kigaliju, koji je Rusesabagini i dvadesetorici njegovih suradnika sudio od veljače do srpnja, u srijedu je izvijestio da odgađa objavu svoje odluke zakazane za 20. kolovoza.

"Donošenje presude u predmetu protiv Paula Rusesabagina i njegovih suoptuženika odgađa se do 20. rujna 2021. u 11:00" sati po mjesnom vremenu, objavio je sud na Twitteru.

Paula Rusesabaginu, umjerenog Hutua, proslavio je film "Hotel Ruanda". Priča je to o čovjeku, bivšem direktoru hotela 'Des Milles Collines' u Kigaliju koji je u vrijeme genocida 1994. spasio više od 1000 ljudi.

Tada je pobijeno 800.000 ljudi, uglavnom Tutsija.

Rusesabagini, danas 67-godišnjaku, žestokom protivniku predsjednika Paula Kagamea, sudi se zbog njegove navodne podrške Nacionalnoj oslobodilačkoj fronti (FLN), pobunjeničkoj skupini optuženoj za smrtonosne napade u Ruandi, prenosi Hina.

Video: Hotel Rwanda (2005) | Official Trailer | MGM Studios

Tereti ga se po devet optužnica, među kojima je i ona za "terorizam".

Protiv njega su tužitelji zatražili izricanje kazne doživotnog zatvora.

Paul Rusesabagina sudjelovao je 2017. u osnivanju Ruandskog pokreta za demokratske promjene (MRCD), a FLN se smatra njegovim oružanim ogrankom. No on poriče bilo kakvu umiješanost u napade koje je ova skupina izvela 2018. i 2019., kada je ubijeno devet osoba.

Rusesabagina i njegovi odvjetnici od ožujka bojkotiraju ročišta, osuđujući "političko" suđenje koje je omogućeno pošto su ruandske vlasti organizirale njegovu "otmicu".

Osuđuju i neprestano maltretiranje i zlostavljanje Rusesabagine i suradnika u pritvoru.

Od 1996. živio je u egzilu u Sjedinjenim Državama i u Belgiji, zemljama koje su mu dale državljanstvo. Uhićen je u kolovozu 2020. u Ruandi pod mračnim okolnostima čim je izašao iz aviona, vjerujući da leti prema Burundiju.

Ruandska vlada priznala je da je "olakšala njegovo putovanje" prema Kigaliju, no tvrdi da je uhićenje "legalno" i da "njegova prava nikada nisu prekršena".

Sjedinjene Države, koje su mu 2005. godine dodijelile Predsjedničku medalju slobode, Europski parlament i Belgija izrazili su zabrinutost zbog okolnosti uhićenja i pravičnosti suđenja.

Kopirati
Drag cursor here to close