ukradeni kip

Studenti natjerali Cambridge da se suoči s kolonijalnom prošlošću Velike Britanije

Lifestyle / Flash | 09. 03. 2016. u 17:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište Cambridgeu je odlučilo da više neće izlagati brončani kip bivšeg kraljevstva Benina koji je ukraden tijekom kolonijalnog razdoblja, nakon prijedloga studenata koji traže da se vrati u zemlju porijekla.

Jesus College, jedan od 31 fakulteta prestižnog britanskog sveučilišta, naveo je da će razgovarati s Nigerijom, koja je nekoć bila dio kraljevstva, i upravom za britansku baštinu kako bi odlučili o budućnosti brončanog kipa koji predstavlja pijetla i nazvan je Okuko. Razmatra se i mogućnost vraćanja kipa Nigeriji.

To je odlučeno nakon što je udruga studenata glasala za prijedlog da se umjetničko djelo, izloženo u predvorju fakulteta od 1930-ih godina, vrati u zemlju porijekla, od kuda je ukraden tijekom kaznene ekspedicije.

Prema afričkom online listu African Ventures, kip je dio plijena koji su britanske postrojbe odnijele nakon pljačke 1897.

Sve su češće studentske inicijative kojima reagiraju na kolonijalnu prošlost zemlje.

U srijedu su studenti Oxforda bili pozvani na manifestaciju na kojoj su tražili da se kip kolonizatora Cecila Rhodeas makne nakon odluke krajem siječnja kada ga je uprava sveučilišta odlučila zadržati.

O tom kipu od vapnenca, koji krasi pročelje zgrade Oriel Collega, vodila se rasprava među studentima, profesorima, starijim kolegama i udrugama koje se bave baštinom. Na kraju je Oriel College zaključio da velika većina želi da kip ostane na svom mjestu i ocijenio da nazočnost tih povijesnih predmeta svjedoči o povijesnoj složenosti i nasljedstvu kolonijalizma.

Ali prema medijima, odluka je donosena iz straha od gubitka 100 milijuna funti ili 130 milijuna eura donacija.

Kopirati
Drag cursor here to close