Okrugli stol

Stop prosjačenju u Mostaru

Lifestyle / Flash | 01. 09. 2016. u 13:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 2. rujna 2016. godine u prostorijama Ustanove „Centar za socijalni rad Grada Mostara“ Mostar, s početkom u 10:00 sati, održat će se Okrugli stol na temu „Stop prosjačenju“ koji je sastavni dio Javne kampanje borbe protiv prosjačenja.

Na okruglom stolu će se prezentirati aktivnosti i rezultati prethodno sprovedenog projekta pod nazivom ''Podrška djeci zatečenoj u skitnji i prosjačenju kroz izravnu pomoć i osnaživanje'' realiziran u suradnji ovog Centra i Grada Mostara, priopćeno je iz Centra za socijalni rad Mostar.

Cilj provedenih aktivnostije suzbijanje negativnih aspekata na život i odrastanje djece izložene skitnji i prosjačenju. Kroz šestomjesečni rad provedeno je 12 radionica edukativnog i kreativnog karaktera, za djecu i roditelje koji su identificirani terenskim radom obilaskom žarišnih mjesta.

Kroz savjetodavni rad i  izravni rad s korisnicima pružane su usluge iz domena socijalne zaštite, kao što su reguliranje zdravstvenog osiguranja, ostvarivanje prava na pučku kuhinju, pravo na materijalna dobra i usluge, pravo na opremu novorođenčeta, te su roditelji potaknuti upisati djecu u školu čime je ostvareno pravo na Osnovno obrazovanje djece. Upisivanje djece u školu i reguliranje određenih prava pozitivan su rezultat rada i djelovanja.

Djeca na ulici su izložena višestrukim rizicima, a jedan od načina prevencije jeste i apeliranje na građane da ne daju novac. U tu svrhu su otisnuti letci i plakati koji su distribuirani na vidnim mjestima po gradu i institucijama, kako bi se skrenula pažnja javnosti da davanjem novca djeci koja prose potičemo kriminalne radnje i dajemo povoda odraslima da im djeca budu izvor zarade.

''Provedene aktivnosti koje su sastavni dio projekta, korak su u spriječavanju lošeg stanja koje je zahvatilo naš Grad po pitanju problema prosjačenja, te su uvod u daljnje aktivnosti koje su neophodne sprovoditi kako bi se nastojalo iskorijeniti prosjačenje'', kažu iz Centra.

Uz provedbu radionica, distribuciju letaka i plakata, dio projekta jei organizacija Okruglog stola, kojemu je svrha pridonošenje aktivnoj raspravi na ovu temu, kako bi se daljnji zajednički koraci usmjerili na prevenciji i spriječavanju problema kojim je zahvaćena ova populacija.

Kopirati
Drag cursor here to close