Zanimljivo

Što su putnici prije dvjestotinjak godina mislili o danas poznatim turističkim središtima

Ovdje se priča o pogledu britanskih turista na svijet.
Lifestyle / Flash | 13. 12. 2020. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„O tempora, o mores“ – uzviknuli bi mnogi! Upravo se i na putovanjima vidi kako svako vrijeme nosi svoje običaje, i što se nekad smatralo ružnim, danas je želja mnogih turista. Tako da, zanimljivo se vratiti u prošlost, u sada već pradavno 18. stoljeće, i zaviriti kako su tad turisti pričali o nekim danas popularnim odredištima...

Točnije, bilo bi pravilnije reći, da se ovdje priča o pogledu britanskih turista na svijet, pošto ovaj članak priča upravo o njima, bogatim i imućnim Englezima koji su se u svojim ranim dvadesetim godinama hrabro zaputili u svijet.

Atena

„Ovo je najružniji i najzvjerskiji grad na planeti“ – zapisao je Horace Walpole davne 1765. godine za Pariz. Ako mislite da je bio grub, što tek reći na riječi Benjamina Roberta Haydona, koji je u svoj dnevnik, početkom 19. stoljeća zapisao da je Grad Svjetlosti ništa drugo nego „prljava rupetina“.

Mnogo bolje nije prošla ni danas slavna i rado posjećivana švicarska Ženeva. Već spomenuti Walpole je za nju napisao kako je "nastanjena nepristojnim ljudima" i da se nada kako je više nikad neće vidjeti, a stanovnici se nikako nisu svidjeli ni legendarnom Charlesu Dickensu, koji je zapisao kako u Ženevi „žene izgledaju poput muškaraca, a muškarci poput pasa“.

Niti Madrid, koji je danas rado posjećeno odredište, nije najbolje prošao. Robert Southey je zaključio kako je "uopće neugodno šetati tim uskim ulicama" i da ga je jednom zamalo zgazila kočija, a već sredinom 19. stoljeća, turisti su prepoznavali i legendarnu siestu, čemu najbolje u prilog govori sljedeća rečenica Richarda Forda: „Bog je radio šest dana, a sedmi se odmarao, dok se ovdje odmaraju šest, a sedmi dan odlaze na borbe bikova“.

 Pariz

S druge strane, komentari o gradovima koje je davao jedan drugi pjesnik bili su prilično pozitivni. Lord Byron je zaključio za Milano kako je „grad upečatljiv, katedrala čudesna, a sve skupa, prilično asocira na Sevillu“. Svidjela mu se i Atena, zaključivši kako je ona „jedino mjesto na kojem je bio zadovoljan“.

U svakom slučaju, svi ovi nabrojani gradovi, danas su prepuni turista, pa tko zna, možda neki grad koji vam danas nije ništa posebno, za dvjesto godina doslovno bude svjetsko čudo, piše punkofer.

Kopirati
Drag cursor here to close