Što učiniti

Što kada izgorite?

Lifestyle / Flash | 02. 08. 2016. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč brojnim upozorenjima i tekstovima o tome kako zaštiti kožu od sunca, velik dio nas se ne zaštiti pravilno te završi s opeklinama od sunca.

Aspirin ili ibuprofen
Ovi lijekovi smiruju upalu, ublažavaju iritaciju i crvenilo kože. Tablete bi se trebale uzeti u roku od 24 sata od dobivanja opeklina.

Hidratacija
Hidratantni losion pomiješajte s antipiretik aditivom poput aloe vere ili soje. Ta će kombinacija ublažiti suhoću kože. Opekline će se postupno umiriti, a ako ih dovoljno i redovito ne vlažite, doći će do perutanja kože.

Obloge
Kod blagih opekotina hladni oblozi s jednakim dijelovima mlijeka i vode mogu donijeti olakšanje.
Dobro poznat jogurt zaista donosi olakšanje kod opekotina, razlog je obilje mliječne kiseline koja koži daje elastičnost i hidriranost.

Burowi oblozi imaju antiseptično djelovanje i također mogu goditi. Obloge je potrebno držati najmanje 20 minuta i ponavljati ih svaka 2 sata kažu dermatolozi.

Hladna kupka
Mogu vam pomoći i hladne, ali ne i ledene, kupke. Pri tome treba izbjegavati upotrebu šampona i soli za kupanje jer može nastati alergijska reakcija. Kada izgorite, obavezno izbjegavajte pilinge i ljuštenje kože."

Krema za sunčanje
Kremom za sunčanje spriječit ćete daljnje dobivanje opeklina, a ujedno će se koža navlažiti (i nemojte više zaboraviti nanijeti kremu PRIJE izlaganja suncu).

Otklanjanje mrtvih stanica kože
Kad opekline nestanu, otklonite mrtve stanice kože. U tome će vam pomoći alfa hidroksilna kiselina. Tretirajte kožu dvaput tjedno mjesec dana (ili po preporuci liječnika ili ljekarnika). To će stimulirati nastanak novih zdravih stanica i ukloniti mrtve.

Krema s retinolom
Sunce uništava kolagen koji čini kožu elastičnom. Retinol (derivat vitamina A) potiče nastanak kolagena. Nakon što su opekline zaliječene, nanošenje kreme s retinolom trebalo bi obnoviti kolagen.

Oprezno s maslinovim uljem
Budite oprezni i s maslinovim uljem jer vas ono neće zaštititi od opekotina. Jedina korist koju koža ima od maslinovog ulja jest masnoća. S dovoljnom zamašćenošću kože manja je mogućnost njenog sušenja i pucanja na suncu. Nažalost u ulju ne postoji zaštitni faktor pa vas ono neće zaštititi od opekotina.

Kada otići doktoru
Trebate znati da postoje trenuci kada je neophodno opekotine pokazati liječniku. To je potrebno ako se na koži pojave mjehurići te ako su zahvaćene veće površine kože. Može se koristi i srebro-sulfadiazin i antiseptici kako ne bi došlo do infekcije nakon pucanja plikova.

Naravno, do pojave opekotina neće doći ako se pridržavamo pravila zaštite od sunca.

Kopirati
Drag cursor here to close